GRONDPROEVEN 3: Muziektheater en heerlijk eten

Op een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland presenteren theatermakers van 17 t/m 29 mei een muzikale voorstelling over boer en grond. Deze voorstelling is onderdeel van een theaterdrieluik over actuele ontwikkelingen in de akkerbouw. Afgelopen twee zomers speelden de theatermakers deel 1 en 2 bij Festival Karavaan in Noord-Holland. De voorstellingen werden lovend ontvangen door pers en publiek. Deel 3 schetst hoe akkerbouwers zoeken naar een nieuwe relatie met hun grond. Het publiek is welkom in een pop-up restaurant te midden van de West-Friese akkers. Boer en consument zitten naast elkaar aan tafel, kijken, luisteren en proeven en gaan het gesprek aan.

 

GRONDPROEVEN 3 schetst een portret van een oud familiebedrijf, waar al generaties lang aardappelen worden verbouwd. Met hard werken heeft de pater familias het bedrijf uitgebouwd tot de trots van de streek. Wanneer zijn dochter onverwacht terug keert naar haar geboortegrond komen de twee generaties tegenover elkaar te staan. De dochter wil bouwen aan een duurzame toekomst door te investeren in een gezonde bodem. Terwijl de grond onder haar handen tot leven komt, wordt het steeds warmer en dreigt de oogst te mislukken. Durft ze te vertrouwen op de kracht van de natuur?

 

 

Met dit theaterstuk wil regisseur en chef-kok Titia Bouwmeester de dialoog over de toekomst van de akkerbouw stimuleren. In de voorstellingen laat ze zien dat boer én consument een verantwoordelijkheid hebben in de verduurzaming van de akkerbouw. Bouwmeester: “Theater is een prachtige manier om de trots en dilemma’s van de telers invoelbaar te maken. De voorstelling biedt voedingsstof voor gesprekken tussen boer en consument, die tijdens de voorstelling samen aan tafel zitten. En dat is hard nodig, nu het debat over de akkerbouw zo gepolariseerd is.”

 

Geworteld in de agrarische praktijk

De voostelling begint op de uitgestrekte akkers van een West-Fries familiebedrijf en vervolgt in een boerenschuur waar het publiek welkom is in een pop-up restaurant tussen kuubkisten vol piepers. Met muziek, spel en licht wordt deze ruimte getransformeerd tot een droomlandschap waar de boer zijn weg zoekt en grond tot leven komt. Chefs verwerken de groenten van de aangrenzende akkers tot een driegangenmenu dat tussen de scenes wordt geserveerd.

 

De theatertekst is gebaseerd op interviews met jonge en oude akkerbouwers. De rauwe taal van West-Friese telers klinkt door in de dialogen. Vier koperblazers en zangers geven de grond een stem. Met vierstemmige koralen geven ze uiting aan haar metamorfose. Ruimtelijke soundscapes schilderen de onbekende jungle onder onze voeten: vol schimmels insecten en wurmen. De voorstelling wordt gespeeld door twee acteurs en vier muzikanten die tijdens het maakproces allemaal een dagje hebben meegewerkt op Noord-Hollandse akkerbouwbedrijven.

 

Theaterdrieluik

GRONDPROEVEN is een theaterdrieluik over de verduurzaming in de akkerbouw, een coproductie van Karavaan Festival en regisseur en chef-kok Titia Bouwmeester. Deel 1 en deel 2 gingen in 2021 en 2022 in première bij Karavaan Festival en werden lovend ontvangen door pers en publiek. “Het is goudeerlijk documentair theater over een probleem dat ons allen aangaat.” – ★ ★ ★ ★ Scenes. “Je eet niet gewoon knolselderij, maar de knol van boer Ted. Iemand waar je tijdens de voorstelling steeds meer van gaat houden. Vanaf nu kijk ik toch anders naar groenten in de supermarkt.” Bezoeker

 

Meer info: www.grondproeven.nl

 

Foto © Marcel Molle

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK