‘Altijd Alles Anders: hoe Paul Röttger inclusief theater maakt’

De documentaire Altijd Alles Anders, een coproductie van Moois Cinematics en Theater Babel Rotterdam, is geselecteerd voor het IFFR 2022. Altijd Alles Anders is een portret van theatermaker Paul Röttger en zijn artistieke methode om met een volledig inclusieve cast theaterkunst te maken binnen Theater Babel Rotterdam. Zijn methode omvat een voortdurende en empathische zoektocht naar gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, fysieke en mentale gesteldheid en professionaliteit.
De film ging op 27 januari online in wereldpremière en is “on demand” te zien t/m 6 februari.

 

https://iffr.com/nl/iffr/2022/films/altijd-alles-anders

 

Over de film:
De film neemt je mee in de repetitieprocessen van de voorstellingen Van J. naar Jessica (2019) en Ik via de ander (2020). Onder regie van Paul Röttger ontwikkelt een ensemble van ruim 20 acteurs en dansers samen verhalen over mogen zijn wie je bent. Dat is nog altijd niet evident als je bijvoorbeeld “in het verkeerde lichaam bent geboren”. Filmmakers Christiaan van Schermbeek en Douwe Wilhelm van der Werf kruipen in dat maakproces. De camera loopt mee bijna als een lid van het ensemble en daarmee ook als een klankbord voor de regisseur. De observaties zijn close, kleurrijk en empathisch. Langzaam ontvouwen ze de (creatieve) kracht van menselijke interactie zonder hokjesgeest en (voor)oordeel.

Er doorheen ontmoeten we de regisseur en enkele acteurs. Stijn, Brecht en Sharoma vertellen hoe ze hun weg vinden in een artistieke loopbaan en ook hoe bijvoorbeeld hun autisme, homoseksualiteit en doofstomheid daarbij meespeelt. Wanneer Paul aan het woord komt, reflecteert hij op zijn werk en op de betekenis en verantwoordelijkheid van kunst om de samenleving inclusiever te maken. Het gaat over zijn drijfveren en tegenslagen om deze ongewone artistieke praktijk tot bloei te brengen. De sleutel is de continue inzet op een volledig gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, fysieke en mentale gesteldheid en professionaliteit. Een praktijk die eigenlijk veel meer normaal zou moeten zijn.
De film duurt 71 minuten en is geheel ondertiteld (NL of E).
De Engelse titel is: Unusually Unusual

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK