Arab Film Festival in september van start

Van 5 t/m 10 september 2023 zijn de belangrijkste films uit de Arabische wereld in Rotterdam te zien. Het Arab Film Festival geeft ieder jaar een genuanceerde kijk op het sociale, culturele en maatschappelijke leven in landen als Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Syrië en Irak. Met dit jaar extra aandacht voor vrouwen in de Arabische cinema, de grondlegger van de Arabische muziek en verhalen van vluchtelingen. Het festival vindt plaats op drie locaties in Rotterdam: LantarenVenster, Pathé Schouwburgplein en Verhalenhuis Belvédère.

 

3 thema’s

Spotlight on Women in Arab Cinema: Vrouwen hebben in de Arabische cinema een groeiende aanwezigheid, niet alleen als filmmakers en regisseurs, maar ook als producenten. Met films, debat en lezingen wordt de positie van de vrouw in de hedendaagse Arabische cinema belicht. Binnen dit thema worden 5 films uitgelicht die specifiek de ervaring van vrouwen belichten en/of gemaakt zijn door vrouwen, zoals Big Little Women (2022), Riverbed (2022), Inshallah a Boy (2023). Highlights zijn Queens (2022) – die op de openingsdag wordt vertoond – en The Last Queen – het eerste Algerijnse kostuumdrama ooit gemaakt.

 

Faces and voices of Refugees: door middel van een selectie films laat het festival zien dat vluchtelingen meer dan cijfers zijn. Zo toont Baghdad Messi (2023, Sahim Omar Kalifa) hoe de 11-jarige Hamoudi zijn been kwijtraakt tijdens een aanslag in Irak. Tegen alle verwachtingen in jaagt hij desondanks zijn droom na. In Joseph’s Journey (2022) laat regisseur Joud Saeed zien hoe Joseph en zijn kleinzoon Ziyad een nieuw leven starten in een door oorlog verwoest Syrië.

 

100 jaar Sayed Darwish: Daarnaast is de 2023 editie een eerbetoon aan componist Sayed Darwish (1892-1923), de vader van de moderne Arabische muziek. Het festival opent op 5 september – naast de vertoning van de film Queens (2022) – met deze bijzondere cross-over tussen film en muziek. Tijdens het live concert worden fragmenten uit de film Sayed Darwish (1966) vertoond, een Egyptische biografische film die het leven van de invloedrijke Egyptische zanger en componist Sayed Darwish belicht. Deze film is een eerbetoon aan zijn bijdrage aan de moderne Egyptische muziek en zijn betrokkenheid tijdens de Egyptische revolutie van 1919.

 

Spectaculaire opening

Luister op de opening op 5 september om 20:30 naar een eerbetoon aan componist Sayed Darwish (1892-1923), de grondlegger van de moderne Arabische muziek. Ter ere van zijn sterfdag, honderd jaar geleden, brengen het DoelenEnsemble en het Marmoucha Orchestra moderne interpretaties van zijn stukken ten gehore.  Componist des vaderlands Martin Fondse maakte ze. De beroemde Marokkaanse popzanger Zakaria Ghafouli neemt je mee op reis door het Arabische muzieklandschap.

 

Daarnaast wordt er op de opening (ook om 20:30) Queens (2022, Yasmine Benkiran) vertoond met na afloop een Q&A met actrice Nisrin Erradi. Geïnspireerd door “Thelma & Louise” volgt deze Marokkaanse film twee vrouwen en een jong meisje die de woestijn doorkruisen in een zoektocht naar vrijheid. Regisseur Yasmine Benkiran belicht vrouwelijkheid, vrijheid en de pracht van het Marokkaanse Atlasgebergte in dit ode aan vrouwelijk empowerment.

 

 

Comedy, documentaires en films voor het hele gezin

Tijdens Arab Film Festival zie je vijf dagen lang films die je anders nooit in Nederlandse filmzalen ziet. Verwacht naast de bovenstaande thematiek ook art house zoals de film 19B (2022), waarin een oude bewaker van een vervallen villa in Egypte onverwacht door een jonge man wordt geconfronteerd met zijn verborgen angsten en verleden. Daarnaast zie je comedy zoals de film Sattar (2022) uit Saoedi-Arabië die daar meer bezoekers bereikte dan de meest recente Avatar film. Ook is het programma doorspekt van animatiefilms voor het hele gezin, zoals Dounia en de Prinses van Aleppo (2022); een betoverend verhaal over de veerkracht van een ontheemd kind.

 

 

Over Arab Film Festival

Arab Film Festival vindt plaats van 5 t/m 10 september 2023 op drie locaties in Rotterdam: LantarenVenster, Pathé Schouwburgplein en Verhalenhuis Belvédère. Het festival selecteert, in samenwerking met partners in de MENA-regio, jaarlijks een kwalitatief hoogwaardig programma dat stereotypen doorbreekt en een overzicht geeft van de belangrijkste films uit Marokko, Tunesië, Egypte, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak.

 

Ticketinformatie en prijzen

Tickets voor films in LantarenVenster: https://www.lantarenvenster.nl/kaartverkoop/

Tickets voor films in Pathé en passe partouts:  https://arabfilmfestival.nl/affr2023/

 

Tickets concert: €35,-

Early bird tickets concert: €25,-

 

Meer informatie over Arab Film Festival  

Website: https://arabfilmfestival.nl/affr2023/                                  

Facebook: facebook.com/arabfilmfestival.nl

Instagram: instagram.com/arabfilmfestivalrotterdam

Youtube: youtube.com/arabfilmfestivalrotterdam

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK