HET LOWLANDS 2023 KUNSTPROGRAMMA

Welkom in het grootste openluchtmuseum van Nederland: Lowlands 2023! Met veel gloednieuwe kunst van Maarten Baas, Iwan Smit, Gijs van Bon, Marjan Laaper, Kick That Ass Award winnares ShiSoH, Goldendean en pop-up spot The Gallery by Openlucht Atelier & Het Kwartaal kijk je dag en nacht je ogen uit. Ontdek het zelf of ga gedurende het weekend op excursie langs alle werken met de Art Tours. Dit is het LL23 kunstprogramma:

 

Maarten Baas – Less Less Less
Maarten Baas waagt zich in het niemandsland tussen design en kunst. Je kent hem van de Stairway to Heaven-achtige stoelen voor Amnesty of realtimeklok op Schiphol. De Utrechtse Neudebieb is opgesierd met gevelblikvanger ‘Intellectual Heritage’, qua techniek vergelijkbaar met ‘Less Less Less’ in Biddinghuizen: een niet te missen, want metershoge visuele kakafonie van licht en kleur. Zeker ’s avonds ziet dat er mieters uit, een ware Insta-hotspot. Vergeet hashtag #lesslessless niet, want de gewetenprikkelende vraag die Baas stelt is: massaconsumptie tijdens het redden van de planeet – hoe dan?

 

Iwan Smit – Paradise Scriptures
De lichtinstallatie ‘Paradise Scriptures’ van de Rotterdamse kunstenaar Iwam Smit is zo groot als de gevel van een galerijflat. Je mag erin zien wat je wilt, maar Iwan Smit wil best vertellen waar zijn inspiratie vandaan komt: van jou, lieve Lowlander. Want jij laat andere bezoekers tot grote hoogten stijgen en dat maakt Lowlands een unieke viering van menselijke interactie. Paradise Scriptures is de spiegel van de festivalziel. Tot ziens bij Llake Lowlands!

 

Gijs van Bon – Stringed
Er hangt iets in de lucht vannacht … Maar wat is het? In eerste instantie lijkt ‘Stringed’ een familie van lichtgevende reuzenslangen, onwerkelijke dieren uit een andere tijd en dimensie, krioelend in het Lowlands-gras. Beeldend kunstenaar Gijs van Bon dirigeert zijn creaties de lucht in, waar ze woorden tonen die op hun beurt zinnen vormen. Ze leveren verhalen op die verdwijnen op het moment dat ze verschijnen. Met bijdrages van schrijvers uit het literatuurprogramma.

 

Marjan Laaper – Encounter
Je komt dit weekend misschien mensen tegen die je je nog jaren zult heugen, maar van één ontmoeting weten we zeker dat die je heel je leven zal bijblijven. Maak kennis met de immense Bengaalse oehoe van videokunstenaar en beeldhouwer Marjan Laaper. Hoe lang houd je de indringende stare down vol? Let op: veldmuizen, kikkers en kleine vogelsoorten kunnen deze installatie als schokkend ervaren.

 

ShiSoH: Inside Out – The Angry
Het vetste wat je dit jaar op Lowlands gaat zien? Dat is zeker weten ‘The Angry’ van kunstenaar ShiSoH, uit haar beeldenserie ‘Inside Out’. ‘The Angry’ onderzoekt onze relatie met vet, is gemaakt van vet en ziet er ook nog eens vet uit. Het ietwat intimiderende wezen is het resultaat van een studie naar onze eetgewoonten – van dwangmatig tot beperkend – en de gevolgen ervan. Vet is niet alleen noodzakelijke voeding, maar ook een teken van overdaad. The Angry is een inspirerende sculptuur die de kijker meteen grijpt en bovendien mooi en confronterend de stigma’s rondom vet laat zien. Vet interessant.

 

The Gallery by Openlucht Atelier & Het Kwartaal
Noemen we het ons eigen Llowvre of het MetropoLLowtan Museum of Art? Deze creatieve hotspot die in 2022 ontstond aan het Amsterdamse IJ, krijgt zijn eerste dependance op Lowlands. Bij de vier containers/toonzalen nemen de Mondriaans en Banksy’s van morgen je mee in hun wondere wereld, schitterend uitgelicht door Kraft und Licht. Waar? Volg je neus richting de hete pepers van Hot Mama Hot, dan kom je er vanzelf. Geef je ogen de kost in The Gallery! Met kunst van Cheraine Baljé, Kaspar de Jong x Post Neon, Daan Koens en Butterfingaz.

 

Goldendean
Alle respect voor Vermeer, Rembrandt en Bob Ross, maar echte kunst laat je meer dan het grote plaatje zien. De genderqueer performancekunstenaar Goldendean daagt je open en bloot uit om na te denken over de waarde van normen en vice versa. Want wie bepaalt of iets of iemand mooi is? Kunnen smaken verschillen en tegelijkertijd naast elkaar bestaan? En hoe zenuwachtig word je zelf als iemand je in een hokje probeert te proppen? In openluchtmuseum Lowlands Paradise liggen de antwoorden op die vragen overal voor het oprapen.

 

Art Tours
Ze zien, ze zien, wat jij niet ziet: de kunstkenners van Art Tours. Twee vriendelijke Vlamingen nemen je mee op een fascinerende en hilarische excursie over het festivalterrein. Want goedbeschouwd vier je het leven in een popup-openluchtmuseum. Hoezo deze LED spaghetti, what’s up met die metershoge silo’s? En wat is het verhaal achter ‘Paradise Scriptures’ bij Llake Lowlands? Al rondslenterend wijzen de gidsen je op details waar je tijdens FOMO-aanvallen misschien aan voorbij zou rennen. Geniet van de bijzondere verhalen achter deze unieke verzameling environment art!

 

Op lowlands.nl is een uitgebreide omschrijving van de aangekondigde acts te vinden en via de officiële Lowlands 2023 Spotify-playlist kan alvast worden beluisterd wie er deze zomer naar Lowlands komen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK