Exclusieve film première: Lourdes

Verhalenhuis Haarlem en Bisdom Haarlem-Amsterdam presenteren exclusief voor onze regio de première van de documentaire ‘Lourdes’. Deze wordt zaterdag 3 juli ingeleid door diaken en bedevaart begeleider Philip Weijers. Sinds 2006 bezocht hij 18 keer de bedevaartplaats in Frankrijk. De documentaire is ook op andere dagen te zien in Verhalenhuis Haarlem.

 

Lourdes, het kleine stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder. Al tientallen miljoenen mensen streelden de rots in de grot van Lourdes. Ze lieten er een afdruk achter van hun dromen, hun verwachtingen, hun hoop en hun verdriet. In Lourdes komen kwetsbaren en behoeftigen samen. Het heiligdom is een schuilplaats voor pelgrims, in al hun naaktheid. Letterlijk wanneer ze zich uitkleden om te baden in de bronnen n figuurlijk in een direct, bijna lijfelijk contact met de Heilige Maagd.

 

Filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai trokken eropuit om deze pelgrims te ontmoeten. De ernstig zieken en hun verzorgers, zwervers, soldaten en sekswerkers. Ze luisterden naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens. In de documentaire laten de filmmakers zien dat Lourdes veel meer is dan een heilige plaats. Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Een plek waar ook gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid want als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent.

De film bestaat vooral uit portretten van gehandicapte of kwetsbare mensen die thuis en in Lourdes gevolgd worden. De bedoeling van de documentaire, die kortweg Lourdes heet, is om het hart van Lourdes te laten zien. Het is de bedoeling dat kijkers aan de hand van het persoonlijk verhaal van de geportretteerde pelgrims, tegelijk een beeld van de hele boodschap van Lourdes krijgen.

 

Donderdag 1 juli, 15.00 uur

Zaterdag 3 juli, 20.00 uur met inleiding diaken Philip Weijers
Donderdag 8 juli, 15.00 en 20.00 uur

Toegang €9/10,50

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, Haarlem-Noord

Reserveren: www.verhalenhuishaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK