‘Private Footage’ wint Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2022

De documentaire Private Footage van de Braziliaanse filmmaker Janaína Nagata heeft de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2022 gewonnen, zo werd bekend tijdens de IDFA Award Ceremony op donderdag 17 november in Amsterdam. De jury roemt de combinatie in Private Footage van oud beeldmateriaal en nieuwe technologie die privé openbaar laat worden. De jury kende een speciale vermelding toe aan The March on Rome van Mark Cousins. De Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van €5000 en een sculptuur en wordt toegekend aan de filmmaker die op bijzondere wijze archief gebruikt. 

 

Uit het juryrapport: “De verscheidenheid aan bronnen is verbluffend. Van beschadigde beelden en homevideo’s tot TikTok en gezichtsherkenningssoftware. Simpele en ogenschijnlijk ongerelateerde privébeelden werden publiek en politiek. Beelden niet bedoeld om op grote schaal te worden gezien, werden symbolisch.”

 

Private Footage – Janaína Nagata – Brazilië

Kunstenaar en filmmaker Janaína Nagata ontleedt een gevonden Zuid-Afrikaans vakantiefilmpje. Een stel is met hun dochtertje op safari in het Kruger Park en poseert voor folkloristisch uitgedoste riksjarijders in Durban. Met behulp van internet deconstrueert Nagata in Private Footage het filmpje shot na shot. Er gaat een gruwelijke apartheidssysteem achter schuil, waarvan we grondlegger Hendrik Verwoerd gezellig zien keuvelen met de witte elite. 

Jury: “De combinatie van oud beeldmateriaal en nieuwe technologie laat privé openbaar worden en benadert verkennend de complexiteit van racisme. De kijker ervaart actief het onderzoek en de reconstructie, het maakt de unieke reis leuk en spannend.”

 

The March on Rome – Mark Cousins – Italië

Documentairemaker Mark Cousins toont hoe Mussolini met intimidatie en geweld de macht greep. Hij analyseert onder meer hoe de quasi-documentaire A Noi! het fascisme een mythische glans gaf, maar een opeenstapeling is van leugens. 

Jury: “Een verontrustende waarschuwing voor de gevaren waarmee we worden geconfronteerd, overtuigend dat een andere toekomst nog steeds mogelijk is.”

 

Twaalf documentaires uit het programma van IDFA waren geselecteerd voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2022.  Zie de selectie

 

De jury voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award 2022 bestond uit: María Álvarez (schrijver, regisseur, producent, editor), Niklas Engstrøm (artistiek directeur Copenhagen International Documentary Film Festival) en Dina Iordanova (filmhistoricus, emeritus hoogleraar Global Cinema aan de University of St Andrews, Schotland). 

 

Samenwerking Beeld & Geluid en IDFA

Beeld & Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. Naast sponsor van de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award was Beeld & Geluid dit jaar tevens host van de Industry Talk Disrupted Narrative, Disrupted History

Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen. 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK