Nationale Hannie Schaft Herdenking

Op zondag 27 november 2022 herdenken en vieren we het leven van de Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft. De herdenking is van 13.00 tot 14.00 in de Philharmonie in Haarlem en is gratis toegankelijk. Omlijstdoor afwisselende muzikale optredens van onder meer studenten van Fontys Conservatorium en de Musical Masters Opleiding in Amsterdam, zal Mpho Tutu van Furth de Hannie Schaftlezing 2022 verzorgen.

 

Hannie Schaft naar nu

Hannie Schaft was een bijzondere verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Er waren wel meer vrouwen actief in het verzet, maar Hannie nam, als een van de weinigen, deel aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Dit kostte haar uiteindelijk haar leven. Ze werd 24 jaar. Haar moed om in opstand te komen tegen de Nazi’s vormt een grote inspiratiebron voor velen en is relevant voor de huidige generatie. Maar liefst 40 kinderen en volwassenen brengen een ode aan Hannie Schaft en al degenen die, net als Hannie Schaft, strijden tegen uitsluiting, ongelijkheid en onderdrukking.

 

Nationale Hannie Schaftlezing

De Hannie Schaftlezing 2022 zal dit jaar verzorgd worden door Mpho Tutu van Furth. Mpho Tutu van Furth is predikant, kunstenaar, auteur en ervaren public speaker en een van de inspirerende vrouwen van deze tijd. Ze zet zich in voor milieuzaken, mensenrechten en gelijke toegang en kansen voor alle mensen ongeacht ras, klasse of geslacht. Met haar vrouw, Marceline, heeft ze de Tutu Teach Foundationopgericht – waarvan ze uitvoerend directeur is – ter verbetering van de kansenvergroting voor vrouwen en meisjes.

 

Herdenking 27 november

Aanvang: 13.00, inloop vanaf  12.30 | Philharmonie | Lange Begijnestraat 11 | 2011 HH Haarlem

 

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds), Gemeente Haarlem en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK