Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop er op initiatief van de Verenigde Naties aandacht gevraagd wordt voor wereldwijde voedselvraagstukken. Voldoende, gezond en duurzaam voedsel moet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn. Als gevolg van COVID-19 leiden wereldwijd nog meer mensen honger. Daarnaast worden de desastreuze gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker en is de World Food Price Index met 40% gestegen. Hierdoor is voldoende eten nog slechter bereikbaar geworden. Om deze thema’s voor het voetlicht te brengen, organiseert Food Cabinet in samenwerking met Oxfam Novib en De Schuur op 16 oktober in Haarlem het allereerste World Food Day Film Festival. Vier food films met een stevige bite en een belangrijke boodschap worden getoond op het witte doek van De Waalse Kerk en Theater de Liefde.
- The Taste of Desire: deze documentaire van Willemiek Kluijfhout toont een reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester.
- The Ants & the Grasshopper: in deze film van Raj Patel reist de vastberaden Anita Chitaya, de leider in een Malawisch dorp, de wereld over om te strijden tegen klimaatverandering.
- A Taste of Sky: documentairemaker Michael Lei vertelt over een baanbrekende kookschool in Bolivia en de bindende kracht van voedsel. Deze film is nu voor het eerst in Nederland te zien.
- Meat the Future: een urgente documentaire van Liz Marshall over kweekvlees, een revolutie in onze voedselproductie.
Sebastiaan Aalst, strategisch directeur van Food Cabinet : “Wij staan bij Food Cabinet voor een voedselsysteem met toekomst. Het mooie aan een filmfestival is dat we niet één lens hoeven te kiezen om naar de wereld te kijken: zo kijken we tijdens het World Food Day Festival door de ogen van boeren, wetenschappers, chefs en klimaatactivisten naar de vraag hoe we kunnen zorgen voor voldoende, betaalbaar, bereikbaar, duurzaam en gezond voedsel wereldwijd.”