World Food Day Film Festival

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop er op initiatief van de Verenigde Naties aandacht gevraagd wordt voor wereldwijde voedselvraagstukken. Voldoende, gezond en duurzaam voedsel moet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn. Als gevolg van COVID-19 leiden wereldwijd nog meer mensen honger. Daarnaast worden de desastreuze gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker en is de World Food Price Index met 40% gestegen. Hierdoor is voldoende eten nog slechter bereikbaar geworden. Om deze thema’s voor het voetlicht te brengen, organiseert Food Cabinet in samenwerking met Oxfam Novib en De Schuur op 16 oktober in Haarlem het allereerste World Food Day Film Festival. Vier food films met een stevige bite en een belangrijke boodschap worden getoond op het witte doek van De Waalse Kerk en Theater de Liefde.

 

Rijk gevuld programma
Wat kan je zelf doen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? In het festivalprogramma staat de relatie centraal tussen het eten op je bord en de wereld om ons heen. Naast films biedt het festival inhoudelijke verdieping, onder meer in de vorm van Q&A’s met de makers van de films en een discussie over de toekomst van kweekvlees. Ook vindt er een Farm to Fork debat plaats over de rol van Europa in het verkleinen van onze voedsel foodprint. Tussen de programmering door is de Oxfam Novib foto expositie ‘There is no Planet B, but there is Planet Better’ te bewonderen. Het festival wordt afgesloten met een pittige Food Quiz onder leiding van comedian Howard Komproe.
 
 
Het aanbod aan films is voor iedereen die iets heeft met eten en wil bijdragen aan een betere wereld zonder honger.
  • The Taste of Desire: deze documentaire van Willemiek Kluijfhout toont een reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester.
  • The Ants & the Grasshopper: in deze film van Raj Patel reist de vastberaden Anita Chitaya, de leider in een Malawisch dorp, de wereld over om te strijden tegen klimaatverandering.
  • A Taste of Sky: documentairemaker Michael Lei vertelt over een baanbrekende kookschool in Bolivia en de bindende kracht van voedsel. Deze film is nu voor het eerst in Nederland te zien. 
  • Meat the Future: een urgente documentaire van Liz Marshall over kweekvlees, een revolutie in onze voedselproductie.

 

Sebastiaan Aalst, strategisch directeur van Food Cabinet : “Wij staan bij Food Cabinet voor een voedselsysteem met toekomst. Het mooie aan een filmfestival is dat we niet één lens hoeven te kiezen om naar de wereld te kijken: zo kijken we tijdens het World Food Day Festival door de ogen van boeren, wetenschappers, chefs en klimaatactivisten naar de vraag hoe we kunnen zorgen voor voldoende, betaalbaar, bereikbaar, duurzaam en gezond voedsel wereldwijd.”

 
Steven Strik, assistent film en filmspecials de Schuur:  “We kijken bij de Schuur enorm uit naar de bijzondere Food Day van 16 Oktober. De veelzijdige en vernieuwende programmering past enorm in onze ambitie om meer te zijn dan alleen een filmhuis, en onderstreept ook onze zichtbaarheid in Haarlem op externe locaties. Bovendien is de combinatie food en film is er natuurlijk een om van te smullen.”
 
Michiel Servaes, Algemeen Directeur Oxfam Novib: “ We leven in een wereld waarin extreme ongelijkheid steeds meer toeneemt, waar toegang tot voldoende en kwalitatief goed eten voor velen niet vanzelfsprekend is. Extreem weer en mislukte oogsten zullen als gevolg van klimaatverandering alleen maar verergeren, met honger tot gevolg. Het World Food Day Festival informeert, inspireert en biedt een podium aan en een gesprek over hoe we de systemen die honger en ongelijkheid in stand houden kunnen veranderen. Kom naar het festival en laat je onderdompelen en schuif aan bij het programma eromheen.”
 
Meer info over het festival en het programma:  https://wereldvoedseldag.com/
 
 
Foto: The Ants and the Grashopper
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK