Atelier TAW: ideale playground voor jonge dans- en theatermakers

Jonge, ambitieuze en talentvolle dans- en theatermakers uit heel Nederland kunnen zich vanaf 1 februari aanmelden voor Atelier TAW. Atelier TAW is de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Atelier TAW daagt makers uit een nieuwe voorstelling te ontwikkelen op avontuurlijke binnen- en buitenlocaties, verspreid aan de Waal in Nijmegen-Noord. De werkplaats is er voor makers die willen experimenteren met nieuwe vormen van theater en dans en zich graag presenteren op een uniek podiumkunstenfestival in Oost-Nederland. Aanmelden voor Atelier TAW kan hier.

 

Atelier TAW: dé plek voor avontuur en experiment
Makers treden op Atelier TAW buiten de gebaande paden. Ze laten zich inspireren door avontuurlijke locaties en bijzondere natuur. Hun werkterrein is Nijmegen-Noord: een rauw, grotendeels onontdekt gebied, dat volop in ontwikkeling is. Er is veel mooie, vaak ongerepte natuur, bijzondere cultuurhistorie, goed verscholen waalstrandjes, oude boomgaarden, natuurakkers, unieke ooibosjes, oude tuinbouwkassen, boerenschuren, dijkhuisjes, forten en bunkers. Al deze locaties bieden eindeloos veel ruimte voor avontuur en experiment. Atelier TAW daagt makers uit om als pioniers dit rauwe en onbetreden gebied te ontsluiten met vernieuwende voorstellingen, voor een breed publiek. “TAW gaf ons de mogelijkheid om onze kwaliteiten te ontwikkelen als dansmakers op locatie en ons te presenteren aan een professioneel werkveld. Atelier TAW is een heerlijk uitstapje buiten de gebaande theaterpaden. Ik voelde me er als een kind in een zandbak”, aldus Riedon van den Berg, oud deelnemer.

 

Ruimte voor ontwikkeling
Bij Atelier TAW leren makers veel bij op creatief en productioneel gebied. Oud-deelnemer Dalton Jansen over Atelier TAW: “Want to break your habits? Dat kan hier! Atelier TAW was voor mij een waanzinnige ervaring: het geeft je nieuwe perspectieven als maker.” In plaats van op een balletvloer, staan zij met hun voeten in het gras of het zand. Van beperkingen maken zij een kracht. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen zijn perfecte coulissen. Makers staan er niet alleen voor: naar eigen wens en inzicht krijgen zij begeleiding en coaching van professionals uit de wereld van dans en theater en vakdocenten. Makers voeren hun voorstelling een x aantal keer uit op Festival De Oversteek: een volwaardig, multidisciplinair podiumkunstenfestival op zaterdag 4 en zondag 5 september 2021. Hier spelen zij zichzelf in de kijker voor een geïnteresseerd publiek en aanwezige professionals.

 

Voorwaarden en selectiecriteria
Atelier TAW is er voor studenten, afgestudeerden en makers die al enige jaren werkzaam zijn. Alle vormen van theater en dans zijn welkom: moderne dans, muziektheater, teksttoneel, mime, performance en meer. Makers kunnen zich individueel en als onderdeel van een groep aanmelden. Een voorstelling duurt 20 tot 30 minuten. Atelier TAW geeft de voorkeur aan vernieuwende en artistiek uitdagende voorstellingen. Zeggingskracht, originaliteit en de mate waarin je gebruik maakt van een bepaalde speellocatie, zijn belangrijke criteria. Atelier TAW ziet graag voorstellen voor nieuwe producties. Voorstellen voor bestaande producties zijn toegestaan, mits aangepast voor een specifieke locatie.

 

 

Theatraal AM Waal
Atelier TAW is een vervolg op dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal, dat van 2012 tot en met 2016 ieder jaar in april plaatsvond op diverse locaties in de Nijmeegse benedenstad. Veelbelovende makers van Theatraal AM Waal werden uitgenodigd hun productie ook uit te voeren op Festival De Oversteek. Met Atelier TAW krijgen makers voortaan de kans om direct aan de slag te gaan op Festival De Oversteek. Atelier TAW werkt samen met culturele ketenintendanten uit Nijmegen Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging,, arthouse LUX en ArtEZ. Zij vaardigen allen een selectiecommissie lid af.

 

Aanmelden
Aanmelden voor Atelier TAW kan door vóór 1 april het aanmeldformulier in te vullen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK