EEN NIEUWE TUIN VOOR HET FRANS HALS MUSEUM

Vanaf deze zomer wordt de binnentuin van het Frans Hals Museum Hof aan het Groot Heiligland grondig op de schop genomen. In samenwerking met West 8, een internationaal bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, wordt de tuin omgetoverd tot een waar stadsparadijs. De vernieuwde tuin wordt voorjaar 2023 geopend. Hier kunnen bezoekers en omwonenden genieten van het monumentale pand, een bloementuin vol sfeervolle plekjes en een negen meter lange ‘ontmoetingstafel’. De historische binnenhof, die zijn wortels heeft in de 17de eeuw, wordt zo een ontmoetingsplek voor jong en oud, museumbezoeker en buurtgenoot. Vanaf 16 juli kunnen bezoekers in Studio F aangeven wat zij zouden willen doen in de nieuwe tuin.

 

MEEDENKEN EN MEEDOEN
Lidewij de Koekkoek: “Het Frans Hals Museum is hét kunstmuseum van de stad Haarlem. Wij laten oude, moderne en hedendaagse kunst zien in een uniek, monumentaal gebouw. Met de renovatie van de tuin gaat een langgekoesterde wens in vervulling om deze tot een groene en gastvrije ontmoetingsplaats te maken. Daarom kiezen we er ook voor om de tuin gratis toegankelijk te maken tijdens openingstijden, zodat iedereen ervan kan genieten, zowel museumbezoekers als omwonenden”.

Als de tuin eenmaal klaar is, is deze natuurlijk op verschillende manieren te gebruiken. Drink koffie in een luie stoel, picknick met de (klein)kinderen, of volg een workshop. Vanaf 16 juli kunnen bezoekers van het museum in Studio F via een filmpje en visualisaties meer ontdekken over de tuin en aangeven wat zij er zouden willen doen. Zo komen het museum en de toekomstige gebruikers samen tot de beste invulling van de tuin: de ontmoetingsplek voor alle Haarlemmers.

 

 

ONTMOETEN, KUNST KIJKEN EN GENIETEN
Een van de oprichters van West 8, landschapsarchitect Adriaan Geuze, leidt het project om de binnentuin vorm te geven. “Een negen meter lange, hardstenen tafel vormt het hart van de binnentuin. Dit wordt dé plek om elkaar te ontmoeten. De imposante tafel is dan ook niet alleen om aan te zitten of lekker te lunchen, maar door de traptreden aan de voorkant ook te gebruiken als catwalk of podium. We hebben daarbij gekozen voor bomen en planten die van oudsher goed in Haarlemse grond gedijen, die bijen en vlinders aantrekken en passen in de traditie van Hollandse tuinen. Blikvanger wordt een volwassen iep, wiens schaduw niet alleen de tuin koelt, maar ook bijdraagt aan de klimaatbeheersing in de museumzalen. Met het oog op duurzaamheid worden de bestaande leilindes, schelpen en klinkers hergebruikt. Uiteraard komt er ook kunst in de tuin: een spannend en speels kunstwerk maakt de tuin tot een ontdekking voor jong en oud.’’.

 

Vanaf 16 juli kunnen bezoekers aan locatie Hof (Groot Heiligland 62) van het Frans Hals Museum meer ontdekken over de nieuwe tuin en aangeven wat zij daar zouden willen doen. Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl/nieuwetuin

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK