Grand March A Historic House through a Ballroom Lens

Get Amsterdam Museum presenteert de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met prikkelende mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

 

Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens neemt dit ballroomhuis de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen door een ballroomlens. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. In de kamers van het huis worden verschillende interventies gedaan, met als doel om gendernormen uit te dagen, bijvoorbeeld met een zestiende-eeuws harnas gecombineerd met hedendaagse ballroomsesthetiek. De leden van House of Vineyard tonen oude en nieuwe werken uit eigen collectie, maar putten ook uit de modecollectie van het Amsterdam Museum.

 

Tienjarig jubileum

Ballroom is een groeiende subcultuur met expressieve uitingen. Tijdens balls wordt tegen elkaar gestreden in verschillende categorieën, zoals voguing, realness en runway. Het is dit jaar tien jaar geleden dat het eerste ball in Nederland werd georganiseerd. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling en een bijpassend publieksprogramma, met panelgesprekken, filmscreenings, tours en workshops. In de tentoonstelling blikt House of Vineyard onder meer terug op het afgelopen decennium door hoogtepunten van hun balls te tonen in de interactieve installatie Karosa (Papiamentu voor paradekar): een ontmoeting tussen een rariteitenkabinet en een Caribische paradekar.

 

Ruimte opeisen

Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur.

 

Huis Willet-Holthuysen

De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische interieurs, waaronder een negentiende-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten. Elke presentatie belicht weer een ander aspect van het huis.

 

WWW.AMSTERDAMMUSEUM.NL

 

Foto © Bete van Meeuwen

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK