John Constable in Teylers Museum

Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die je bijna hóórt ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapschilders aller tijden. Teylers Museum presenteert de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Haarlem. Verlies je in de overweldigende Engelse landschappen van John Constable.

 

Constable was gefascineerd door de kleuren en vormen van wolken, regenbogen en andere atmosferische verschijnselen. Geen kunstenaar schilderde eerder zoveel in de buitenlucht als hij. Met zijn revolutionaire olieverfschetsen wist hij als geen ander plotselinge weersveranderingen te vangen. Hij werd hierbij geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven. 

Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Zijn werk werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, van de impressionisten tot aan kunstenaars van nu. Achter zijn scherpe natuurobservatie schemert een heftig gevoelsleven. Geluk en verdriet, liefde en vriendschap gaan schuil in licht, lucht en landschap. “Painting is but another word for feeling,” schreef hij aan een vriend. 

Als Constable Nederland zou hebben bezocht, was hij zeker in Teylers Museum komen kijken naar de  tekeningen en prenten van zijn grote 17e-eeuwse voorbeelden. In het Prentenkabinet is hier een aparte tentoonstelling aan gewijd.

 

Bestel tickets via teylersmuseum.nl

 

Beeld: John Constable (1776-1837),  Het strand bij Osmington Mills, 1816. Collectie David Thomson

 

 

Uiteraard is het museum aangepast aan de geldende veiligheidsnormen. 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK