Kaartverkoop achtste Cello Biënnale van start!

Een virus dreigde het onmogelijk te maken, maar precies om 12.00 uur op donderdag 27 augustus werd dan toch het startsein gegeven voor de kaartverkoop van de achtste editie van de Cello Biënnale Amsterdam. Vijf van de best groovende cellovirtuozen, BartolomeyBittmann, Nesrine, Svante Henryson, Annie Tångberg en Emile Visser, openen op donderdag 22 oktober samen met het Metropole Orkest ’s werelds grootste cellofestival. Daarna volgen negen volle festivaldagen in het Muziekgebouw en BIMHUIS met het Nationaal Cello Concours, masterclasses, concerten en muziektheater. Het hele programma is te vinden op www.cellobiennale.nl.

 

The Cello Takes Over!

De cello zingt, is viool, altviool, klarinet, saxofoon of elektrische gitaar en speelt muziek, bekend en onbekend, die nooit voor cello werd gecomponeerd. Deze Cello Biënnale gaat over het fenomeen ‘bewerkingen’ en laat ze in alle soorten horen. Hele oude, maar ook gloednieuwe. Alles wordt aangepakt: Purcell, Mozart, Schubert, Chopin, Mahler en nog veel meer. Het wordt echt feest als de cello Caraïbische, Zuid-Amerikaanse gitaar- en orkestmuziek en Noord-Amerikaanse pop gaat spelen! En wat te denken van Sgt. Peppers op acht cello’s!

 

Premières en festivalcomponist Martijn Padding

Naast bewerkingen van niet oorspronkelijk voor cello gecomponeerde muziek, is er ook veel nieuwe muziek. Er klinken 14 premières waaronder maar liefst vijf nieuwe celloconcerten waarvan twee van fusion- en jazzcomponisten. Gerald Barry (Ierland), Bill Laurance (UK), Anders Hillborg (Zweden) en de Nederlandse componisten Rembrandt Frerichs en Martijn Padding gaan het cellorepetoire verrijken met nieuwe celloconcerten. Martijn Paddings nieuwe celloconcert is het hoogtepunt van een speciale focus op Martijn Padding als componist voor de cello. Al zijn eerdere werken voor cello worden uitgevoerd en hij componeert het verplichte werk voor cello solo van het Nationaal Cello Concours 2020.

 

Next Generation

Beroemdheden als Sol Gabetta, Jean-Guihen Queyras, Nicolas Altstaedt, Matt Haimovitz, Giovanni Sollima, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey ontbreken niet, maar deze Biënnale is vooral van de generaties ná hen, The Next Generation, het internationale jonge toptalent dat nu op doorbreken staat.

 

CELLOFEST

CELLOFEST is het subfestival van de Biënnale in het BIMHUIS. Zeven avonden met telkens twee verschillende concerten van het interessantste uit de niet-klassieke cellowereld. Jazz, pop, electro, world en alternative uit de internationale cello -underground.

 

Een Cello Biënnale in coronatijd

Het is de bedoeling dat het programma van de Cello Biënnale 2020 voor het grootste deel gaat plaatsvinden zoals dat vóór corona is bedacht. Om publiek, musici en medewerkers de ruimte te geven die nodig is, zijn er aanpassingen gemaakt. De orkesten zijn kleiner, de concerten zijn wat korter, de avondconcerten klinken twee keer en de randprogrammering verplaatst zich naar buiten. De mogelijkheid bestaat dat enkele internationale musici straks toch niet kunnen reizen of dat de preventiemaatregelen in Nederland en in Amsterdam zodanig worden aangescherpt dat die het festival straks gedeeltelijk of geheel onmogelijk maken. Mocht de Biënnale of een concert waarvoor kaarten zijn gekocht onverhoopt niet doorgaan dan wordt de betaalde ticketprijs gerestitueerd.

 

Kijk voor de laatste actuele informatie op www.cellobiennale.nl.

 

 

Foto: Jelle Verhoeks

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK