Verhalenhuis Haarlem weer van start

Op 8 september start het nieuwe seizoen van het Verhalenhuis. De afgelopen tijd is gebruikt om de zalen geschikt te maken voor voorstellingen, rekening houdend met de coronamaatregelen die nu gelden. Activiteiten zijn bijvoorbeeld verplaatst naar de grote zaal, waar het mogelijk is rekening te houden met 1,5 meter afstand. Zo zijn er net zoveel plaatsen beschikbaar als vorige seizoenen. Het is wel noodzakelijk om vooraf te reserveren, aan de zaal worden geen kaarten verkocht. De eerste activiteit van dit seizoen is het Filosofie café op 8 september. De Filosofie café’s hebben dit seizoen als thema meegekregen ‘We moeten praten…’ en gaan over hete hangijzers, actuele vragen en maatschappelijke thema’s.

 

In het eerste Filosofie-café geeft Jan-Hendrik Bakker een lezing over een actueel onderwerp: nabijheid. In de inleiding van zijn recent verschenen boek “Nabijheid” beschrijft Bakker een wereld die door goedkope vluchten, internet en 24 uur per dag nieuws lijkt te zijn gekrompen. Toch overweldigt deze kleine aarde ons. In Europa beloven nationalisten een veilig alternatief voor de geglobaliseerde markt: grenzen op slot, terug naar de eigen groep.

Nabijheid is het gevoel van verbondenheid met dierbaren, een muziekstuk, een landschap. Voor ieder mens begint die betrokkenheid in zintuiglijke nabijheid, schrijft Bakker. “Toen we pas geboren waren en langzaamaan zouden ontdekken dat we niet alleen zijn, maar omgeven door andere levende wezens en dingen, begon de wereld pal bij onze huid, ogen en oren”.  Deze ervaring van nabijheid moet volgens Bakker niet iets zijn waar we ons in terugtrekken, maar kan juist een vertrekpunt zijn voor meer openheid.

De restricties van de huidige tijd, plaatsen ‘nabij’ in een feller licht. Ironisch genoeg zijn de offers die het individu nu moet brengen – weliswaar deels onder publieke druk – van bovenaf opgelegd. Maatregelen verschillen per natiestaat. Door de sfeer van onzekerheid en het sluiten van grenzen is enggeestig nationalisme, zoals Bakker dat beschrijft, een reëel risico. Betrokkenheid bij onze nabije dierbaren vormt dan niet het vertrekpunt voor meer openheid, maar voor het tegenovergestelde.

 

Het boek ‘Nabijheid’ zal na afloop van deze avond worden verkocht door Kennemer Boekhandel.

 

Dinsdag 8 september, 20.00 uur Grote Zaal

Toegang: € 10,-
Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, Haarlem-Noord

Reserveren: verhalenhuishaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK