Kleinste museum van Haarlem: Wandelen op Athos

Het Kleinste museum van Haarlem is gewijd aan een bijzonder schiereiland: Athos. Een Grieks schiereiland waar alleen mannen mogen komen. De Haarlemmers Bas Kamps en Herman Voogd komen er al jaren en verkennen het eiland al wandelend van klooster naar klooster. Tijdens iedere reis maken ze bijzondere foto’s en een reisverslag. Ook verzamelen ze boeken en speciale vondsten. Deze verzameling is nu te zien tot 27 november in het Kleinste museum van Haarlem.

 

Athos is een plek van 50 kilometer lang, 8 kilometer breed en 2 kilometer hoog waar alleen monniken wonen die leven volgens de rijke orthodox-christelijke traditie. Er zijn veel kloosters die dateren uit de Byzantijnse periode. Wat Athos bijzonder maakt, is dat het al eeuwenlang een zelfvoorzienend eiland is waar veel groenten en fruit worden geteeld én waar alleen mannen toegang krijgen. 

Bas en Herman bezoeken Athos al sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Om naar Athos toe te gaan heb je een speciaal pelgrimspaspoort nodig. Bas en Herman zijn net terug van hun laatste reis naar Athos. Dit keer hebben ze niet alleen van klooster naar klooster gewandeld maar ook paden vrijgemaakt door takken weg te knippen. De paden moeten toegankelijk blijven voor de monniken op hun ezels. Ook deze keer keerden Bas en Herman terug vol van verhalen en zelfs met een stukje van marmer van de bekende berg Mount Athos, de heilige berg. Ook dat stukje steen ligt in het Kleinste museum van Haarlem.

Tijdens deze reis schreven Bas en Herman speciaal voor Kunst Centrum Haarlem een kort reisverslag met foto’s. Lees het hier.  Meer weten over de verzameling? Klik hier

 

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er steeds nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. De verzameling van Bas en Herman is nummer 37 in de reeks. Eerder zijn verzamelingen te zien geweest van Hans Lammers (postkaarten uit Lourdes),  Johan Booij (pennen), Frenk van der Linden (China), Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het Droste mannetje) en Brigitta Kaandorp (dropdoosjes). Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

 

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK