Kunst Centrum Haarlem: DE NATUUR IN TEXTIEL & GLAS

Op zaterdag 9 september is de opening van de tentoonstelling: De natuur in textiel & glas. Kunst Centrum Haarlem laat werk zien van 5 kunstenaars die niet eerder in Haarlem hebben geëxposeerd. De Haarlemse Eveline van der Eijk toont haar geborduurde korstmossen. Krista Israel toont ‘Seedpods‘ van helder glas. Van Leonie van Poecke zijn er monumentale wandtapijten en van Noortje Haegens spannende ‘Glass Globes’ te zien. Daaraan toegevoegd zijn de wat abstractere getufte wand- en vloerkleden van Mirte van Kooten.

 

Van Eveline van der Eijk zijn haar korstmossen te zien. ‘Ik kan geïnspireerd raken door de kleinste details in de natuur, zoals mos of boomschors. Met mijn mobiel neem ik hier (vaak onscherpe) foto’s van. In sommige gevallen bewerk ik de kleuren van de foto’s nog voordat ik ze laat printen op stof. Daarna volgen uren van bewerking achter de naaimachine of soms borduur ik zelfs met de hand.’

 

Noortje Haegens laat in deze tentoonstelling haar werk ‘Voor even’ zien. Het zijn halve bollen van massief kristalglas waarin foto’s met van grote zeepbellen in een landschap gevangen zitten. Deze dromerige landschappen zijn gebaseerd op een klassiek thema. Vanaf de zestiende eeuw worden bellenblazende kinderen door kunstenaars afgebeeld om de vergankelijkheid te symboliseren. Een bijna uit elkaar spattende zeepbel refereert aan: nu is het mooi, maar dat kan zomaar voorbij zijn. ‘

 

Mirte van Kooten, oorspronkelijk grafisch vormgever, maakt wand- en vloerkleden met abstracte en geometrische vormen. Het zijn unieke stukken in de  nu populaire tuft-techniek met 100% Nieuw-Zeelandse wol.

 

Leonie van Poecke is textielontwerpster en gepassioneerd door alles wat met vezels en textiel te maken heeft. Ze maakt monumentale wandkleden geïnspireerd op de natuur en gebruikt natuurlijke materialen die geluid absorberen.

 

Krista Israel is een multimedia kunstenaar en werkt met helder glas. In deze tentoonstelling zijn kleine objecten ‘Seepods’ te zien gemaakt met een speciale ‘flamework’ techniek waarbij met een propaan/zuurstof brander staven van glas worden versmolten. Zo ontstaan zachte glas texturen met duizenden losse onderdeeltjes, die op een basis van glasvezel zijn geassembleerd.

 

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland en heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

 

De natuur in textiel & glas

Tentoonstelling met werk van Eveline van der Eijk, Krista Israel, Leonie van Poecke, Noortje Haegens en Mirte van Kooten.

Te zien tot en met 28 oktober 2023

 

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur

 

Foto: Glass Globe, Noortje Haegens

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK