Kunst Centrum Haarlem richt winkeletalages in met kunstwerken

Kunst Centrum Haarlem verfraait winkeletalages in Haarlem en Heemstede met kunst uit de uitleencollectie. In Haarlem tegenover het station én aan de andere zijde van het pand in de Lange Herenstraat waar Getir is gevestigd, zijn de etalages voorzien van schilderijen van de Haarlemse kunstenaar Hannes Kuiper én met werk van Theo Koster en Anneke Peereboom. Samen is het een zomers, vrolijk geheel. De etalage aan de Binnenweg in Heemstede is ingericht met werk van Peter Bastiaanssen. De kunstwerken zijn tot eind van het jaar te zien.  

 

Het straatbeeld

De etalages op beide locaties zijn op verzoek van Getir door Kunst Centrum Haarlem ingericht. Getir is een onderneming die dagelijkse boodschappen binnen minuten thuisbezorgt. Marina Raymakers, directeur Kunst Centrum Haarlem, zegt hierover: Wij werken graag mee aan het verfraaien van het straatbeeld want onverzorgde en lege etalages in winkelstraten zijn een doorn in mijn oog. Ik hang daar graag wat kunstwerken op om bij  voorbijgangers een glimlach op het gezicht te toveren. Dat we daar goed aan doen bleek al tijdens het inrichten. Veel voorbijgangers bleven even kijken en spraken hun waardering voor de kunstwerken uit. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je met flitsbezorgers, met het consumentisme dat daarbij komt kijken, moet samenwerken. Ik vind het echter belangrijk dat er overal meer beeldende kunst te zien is en kunst daardoor toegankelijker wordt. En dat is waar de kunstuitleen al 50 jaar voor staat.

 

Voor de kunstenaars is wat extra zichtbaarheid ook interessant. Twee van de vier werken van Hannes Kuiper zijn inmiddels gereserveerd door een nieuwe kunstlener en worden vandaag uit de etalage gehaald. De werken van Hannes Kuiper in de etalage tegenover station Haarlem worden vervangen door twee ‘cityscapes’ van George Heidweiller. Deze Nederlandse kunstenaar, geboren in Beverwijk, groeide op in New York, Curaçao en Suriname.  Met behulp van verschillende technieken maakt George Heidweiller doeken met afbeeldingen van denkbeeldige steden.

 

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Kunst Centrum Haarlem is de initiatiefnemer van het Kleinste museum van Haarlem én het kunstcentrum heeft een cadeauwinkel met design en bijzondere gebruiksvoorwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK