Nederlands Philharmonisch Orkest investeert in toekomst en talent tijdens coronatijd

Het Nederlands Philharmonisch Orkest mag helaas nog niet voor publiek spelen, daardoor kan de productie van Verdi’s Quattro pezzi sacri met chef-dirigent Lorenzo Viotti en het Koor van De Nationale Opera die gepland stond op 22 en 23 januari niet doorgaan. Maar het orkest maakt van de nood een deugd en investeert in de toekomst. Het orkest maakt in thuisbasis de NedPhO-Koepel in Amsterdam opnames voor NPO Radio 4, organiseert een directie masterclass door Lorenzo Viotti en werkt met een jonge solist uit De Nationale Opera Studio aan een programma voor een Europese tour.

 

Opnames voor Radio 4
Chef-dirigent Lorenzo Viotti keek uit naar de uitvoering van Verdi’s Quattro pezzi sacri, een grootse en complexe productie met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera. Deze productie wordt nu uitgesteld uit naar een volgend seizoen. In plaats daarvan maakt het orkest onder leiding van Lorenzo Viotti opnames in de Yakult Zaal van de NedPhO-Koepel voor de NTR op NPO Radio 4 zodat toch publiek wordt bereikt. De akoestiek van deze eigen zaal leent zich uitstekend voor opnames en nu de concertzalen dicht zijn, maakt de NTR hier dankbaar gebruik van. Daarnaast is het voor het orkest fijner werken in de NedPhO-Koepel dan in een leeg Concertgebouw.

Op de lessenaars staan de door Arnold Schönberg zelf voor strijkorkest omgeschreven versie van Verklärte Nacht en de Tweede symfonie van Brahms. In Verklärte Nacht zat al veel voorbereiding door de strijkers van het orkest, want het stuk zou samen met Verdi’s Quattro pezzi sacri worden uitgevoerd. Voorafgaand aan de uitvoering draagt Reinout Scholten van Aschat het gelijknamige erotische gedicht van Dehmel voor. De Tweede symfonie van Brahms speelt het orkest in januari 2023 op een aantal belangrijke Europese podia. Het concert met deze prachtige werken van Schönberg en Brahms wordt op maandag 24 januari om 20.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4.

 

Directie masterclass door Lorenzo Viotti
De ontwikkeling van jong talent staat altijd hoog in het vaandel bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Helaas is er in coronatijd weinig ruimte om podiumervaring te kunnen bieden aan jong talent en aan masterstudenten uit de Orkestacademie. Het orkest maakt volgende week daarom extra productietijd vrij en organiseert op initiatief van chef-dirigent Lorenzo Viotti op donderdagmiddag 20 januari een directie masterclass voor vier studenten van de Nationale Master Orkestdirectie (NMO) en onze eigen assistent-dirigent Giuseppe Mengoli. De NMO is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden en waarin het Nederlands Philharmonisch Orkest partner is.

 

Podium voor jonge sopraan en freelance musici
Naast de Europese concerten met de Tweede symfonie van Brahms in januari 2023, speelt het orkest onder leiding van Lorenzo Viotti op 2 november 2022 in Wenen met het koor van de Musikverein en op 29 en 30 oktober 2022 in Amsterdam met het Koor van De Nationale Opera het Gloria (1960) van de Franse componist Francis Poulenc. Volgende week repeteert het orkest het werk samen met sopraan Inna Demenkova als soliste. Een grote kans voor deze jonge zangeres uit De Nationale Opera Studio. De repetitie voor het Gloria van Poulenc is op zaterdagavond 22 januari in Het Concertgebouw in Amsterdam. Door deze repetities voor toekomstige concerten en opnames voor Radio 4 kan het orkest zoveel mogelijk werkgelegenheid blijven bieden voor freelancers in zowel het orkest als het koor. Daarnaast is het essentieel voor een orkest om te kunnen blijven samenspelen en zich te ontwikkelen. Het is net als bij topsport: bij stilstand dreigt achteruitgang.

 

Nederlands Kamerorkest met jonge topsolisten op Radio 4
Ook het Nederlands Kamerorkest speelt met jonge talenten en is de komende week maar liefst tweemaal live op Radio 4 te horen. Allereerst op vrijdag 21 januari tijdens het Jong Talent Festival van AVROTROS Klassiek bij het Vrijdagconcert vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. De jonge talenten Nikola Meeuwsen (piano), Anton Spronk (cello) en het Animato Kwartet met Inga Våga Gaustad (viool), Tim Brackman (viool), Elisa Karen Tavenier (altviool) en Pieter de Koe (cello) spelen een programma waarin Wenen centraal staat. Een aangepaste versie van dit programma met werken van Mozart en Haydn is op zondagochtend 23 januari te horen bij Radio 4. Ditmaal vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Radio-uitzending: Schönberg en Brahms

 

Maandag 24 januari 2022, 20.00 uur
Uitgezonden tijdens het NTR Avondconcert op NPO Radio 4
Opnames op zondag 23 januari tussen 13.00 en 16.15 uur in de NedPhO-Koepel in Amsterdam

Nederlands Philharmonisch Orkest
Lorenzo Viotti, chef-dirigent
Reinout Scholten van Aschat, spreker

Programma
Schönberg – Verklärte Nacht voor strijkorkest
Brahms – Symfonie nr. 2

 

Radio-uitzending: Nederlands Kamerorkest met jonge topsolisten

 

Zondag 23 januari 2022, 11.00 uur
Live uitgezonden tijdens het Zondagochtend Concert van AVROTROS op NPO Radio 4

 

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Joe Puglia, concertmeester
Nikola Meeuwsen, piano
Anton Spronk, cello
Animato Kwartet

 

Programma en meer info bij Het Concertgebouw en NPO Radio 4.

 

Radio-uitzending: Jong Talent Festival van AVROTROS Klassiek

 

Vrijdag 21 januari 2022, 20.00 uur
Live uitgezonden tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert op NPO Radio 4

 

Nederlands Kamerorkest
o.l.v. Joe Puglia, concertmeester
Nikola Meeuwsen, piano
Anton Spronk, cello
Animato Kwartet

 

Programma en meer info bij TivoliVredenburg en NPO Radio 4

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK