Nieuwe creatieve leiding Stripdagen Haarlem

Stripdagen Haarlem hebben een nieuwe creatieve leiding. Erik de Graaf en Martijn Daalder zijn door het bestuur van Stichting Beeldverhaal Nederland aangesteld om de editie van Stripdagen Haarlem in 2024 in te vullen. Daarmee begint een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van het grootste stripfestival van Nederland en Vlaanderen. In deze nieuwe editie, zo luidt de opdracht aan Daalder en De Graaf, wil het festival een nieuwe generatie makers en liefhebbers aanspreken. ‘We gaan de bezoekers laten zien en meemaken wat de strip in de breedte te bieden heeft,’ aldus Erik de Graaf. Martijn Daalder vult aan: ‘Dit wordt weer het festival waar je niet wilt ontbreken.’ Stripdagen Haarlem vindt plaats van 31 mei t/m 2 juni 2024

 

Stripdagen Haarlem is een tweejaarlijks festival dat is gewijd aan het beeldverhaal in alle verschijnings­vormen. Het hart van het festival is in de buurt van de Grote Markt, in 1992 nog in de vorm van een tent op de Grote Markt. Sinds enkele jaren is de Philharmonie, inmiddels Phil, het centrum van de activiteiten. Daarnaast zijn er tijdens het festival in heel Haarlem grote en kleine exposities en evenementen met gerenommeerde en avant-garde kunstenaars.

 

De makers staan centraal

Mark Marijnen (voorzitter van het bestuur) licht de aanstelling toe: “Stripdagen Haarlem was toe aan een nieuwe opzet. Het werd tijd om de makers meer centraal te stellen. Strip is bij uitstek een medium dat een spiegel kan zijn van deze maatschappij en een podium biedt voor entertain­ment, engagement en artistieke expressie. Dat moet draaien om de mensen die dat maken, dat zijn onze helden, zowel uit de mainstream als de artistieke voorhoede. We hebben in Nederland inmiddels grote auteurs, razend populair in het buitenland. Dat vergeten we soms te vieren. En over de grens staat de wereld ook niet stil – ook die kunstenaars en hun werk willen we een podium bieden.”

De aanstelling van De Graaf en Daalder past bij het streven naar verbreding, zowel qua artistieke en inhoudelijke keuzes als bemensing. Zij zullen functioneren als hoofdredactie, en gaan samenwerken met curatoren die de afzonderlijke evenementen, podia en exposities programmeren en inrichten. De Graaf en Daalder werken daarvoor nauw samen met lokale culturele instellingen en met makers uit de stripwereld zelf. Daarnaast wordt de samenwerking met het online platform De 9e Kunst verder uitgebouwd.

 

Er is een nieuwe generatie. Het gaat om de onderwerpen van dit moment.

Erik de Graaf, zelf auteur van stripverhalen én tentoonstellingsmaker in binnen- en buitenland: “We willen echt in de volle breedte laten zien wat de strip nú te bieden heeft. De stripwereld is radicaal veranderd, in de landen om ons heen maar ook in Nederland. Er is een nieuwe generatie makers, vaak geëngageerd, waar niet alleen mannen, maar gelukkig ook steeds meer vrouwen een rol spelen. Het gaat over de onderwerpen die nu spelen. Door de ogen en met de verhalen van mensen die nú werken.”

Martijn Daalder stond in 1992 mede aan de wieg van de eerste editie van Stripdagen Haarlem, en is teruggekeerd om de nieuwe koers vorm te geven. “Stripdagen Haarlem moet gaan over de magie van het maken. Boeken en exposities zullen onverminderd aandacht krijgen, maar de focus gaat liggen op de magie van het beeldverhaal: makers die met schijnbaar beperkte middelen werelden tot leven wekken, complexe verhalen delen en op een unieke, gelaagde manier op de werkelijkheid reflecteren – verhalend en verbeeldend. Dat wil je niet alleen aan de muur zien hangen, dat wil je meemaken. Live. Met de tekenaars en schrijvers. Dit festival wordt één grote uitnodiging aan makers en publiek om samen in de wereld van het beeldverhaal te stappen.”

 

Nieuw: een industryday

Stripdagen Haarlem 2024 vinden plaats van 31 mei tot en met 2 juni in de Phil en andere culturele instellingen in Haarlem. Vrijdag is – voor het eerst – gereserveerd voor een ‘industryday’, een dag voor professionals: uitgevers en makers, producenten, distributeurs en culturele instellingen en fondsen uit Nederland en België. Naast exposities en activiteiten in heel Haarlem, die vaak langer duren dan het festival, zal er een continu programmering zijn in de Phil.

 

Erik de Graaf (1961) is stripmaker, illustrator en ontwerper. Zijn tweeluik over de Tweede Wereldoorlog – Scherven en Littekens -verscheen tussen 2010 en 2020 bij Oog en Blik en Dupuis. Hij was bovendien intensief betrokken als tentoonstellingsmaker en organisator bij meerdere exposities en evenementen. Zeer succesvol was de presentatie van Nederlandse striptekenaars tijdens het grote festival van het Franse St. Malo in 2022. Zijn korte beeldverhalen en beeldromans zijn vertaald in het Frans en Engels. Zijn nieuwe beeldroman verschijnt in 2024 bij uitgeverij Scratch.

 

Martijn Daalder (1963) was begin jaren negentig een toonaangevende stem in de Nederlandse stripwereld als criticus in de nationale pers en redacteur van het fameuze maandblad Wordt Vervolgd, waarin destijds Peter van Dongen en Lian Ong debuteerden. In 1992 mobiliseerde hij de Nederlandse stripwereld en externe sponsors voor de realisatie van de eerste edities van Stripdagen Haarlem – het geesteskind van Joost Swarte. Daalder nam bovendien het initiatief voor de werkbeurzen voor stripmakers, die jarenlang zijn verstrekt door het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Na een jarenlange afwezigheid keerde hij in 2023 terug in de stripwereld met de Jopodepodcast, en nu dan in de creatieve leiding van Stripdagen Haarlem.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK