ARTIS doet het licht uit

Op 23 september doet ARTIS mee aan de eerste editie van het Amsterdam Dark Festival. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent de avond en er is een wandeling door pikdonker ARTIS-Park. Lichtvervuiling is in toenemende mate een grote uitdaging in steden als Amsterdam. Kunstlicht verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Sinds 2019 zet ARTIS zich actief in om zoveel mogelijk de lichten uit te doen.

 

Tijdens het Amsterdam Dark Festival is er een weekend lang op verschillende plekken in de stad aandacht voor de schoonheid van de duisternis. In ARTIS-Park maken bezoekers op 23 september het invallen van de duisternis bewust mee onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra. Zij is initiatiefnemer van het nieuwe festival en zal de avond op poëtische wijze openen door het donker in te luiden.

Daarna kijken bezoekers in het ARTIS-Planetarium naar lichtvervuiling vanuit de ruimte en wordt het pikdonker waardoor de Melkweg weer in beeld komt. Prof. Dr. Joke Meijer van het Bioclock Consortium vertelt waarom donker zo belangrijk is voor biodiversiteit en ieders gezondheid. Ter afsluiting is er een wandeling door ARTIS-Park – een van de weinige plekken in de stad waar het licht nog écht uit gaat ’s nachts.

 

Biodiversiteit en bioritme
ARTIS zet zich in voor biodiversiteitsherstel en is in de stad één van de weinige plekken waar ’s nachts het licht nog echt uit gaat. Ook vanuit haar duurzaamheidsambitie past een donkere nacht bij ARTIS. ARTIS maakt daarom deel uit van het ‘Bioclock consortium’, een interdisciplinair netwerk van tachtig partners, dat grootschalig onderzoek doet naar de gevolgen voor biodiversiteit en bioritmen door lichtvervuiling. Zo zijn er planten die niet, of afwijkend, groeien bij blootstelling aan te veel licht. Nachtdieren die al zwaar onder druk staan, zoals vuurvliegjes, glimwormen, nachtvlinders en vleermuizen, krijgen geen rust en sterven uit. Vogeltrek, broedgedrag en voortplanting worden verstoord.

 

Week van het donker: Mag het licht uit?
Op 21 oktober organiseert ARTIS bovendien de start van de Week van het Donker. Samuelle van Deutekom, boswachter van Staatsbosbeheer, vertelt over het belang van het donker voor biodiversiteit. In ARTIS-Park is er ook die avond een nachtwandeling om het echte donker te ervaren

 

Foto © ARTIS, Goos van der Sijde

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK