‘De handstand’ brengt Teylers Museum tot leven in 29 gedichten

De oervogel die opfladdert uit steen, ‘Meneer Hockney’ die verdwijnt in zijn eigen schilderij, een buitenaardse ervaring in de Ovale Zaal: in de dichtbundel De handstand van Fred Pelt komt Teylers Museum op poëtische wijze verrassend tot leven. De bundel is verschenen bij Pelts afscheid van het museum, na een carrière van 28 jaar als tentoonstellingsmaker.

 

Fred Pelt (1956) volgde de Frederik Muller Academie voor Bibliotheek en Uitgeverij en werkte in poptempel Paradiso en als zanger. In 1995 begon hij in de natuurhistorische Bibliotheek van Teylers Museum, leerde zo de boekencollectie kennen en stelde een aantal boekententoonstellingen samen. Vanaf 2002 maakte Pelt samen met de conservatoren van de kunst- en wetenschapsafdeling meer dan 80 tentoonstellingen, waaronder Rafaël, Leonardo da VinciDinomakers en Hockney’s Eye. Daarnaast was Pelt 25 jaar eindredacteur van Teylers Magazijn. Zijn werk combineerde hij altijd met het schrijven van proza en poëzie.

 

De Handstand

Ter gelegenheid van zijn vertrek verschijnt de dichtbundel De handstand, uitgegeven door Waanders. In de bundel staan 29 gedichten, die op een persoonlijke, verrassende manier een beeld geven van het oudste museum van Nederland. De gedichten zijn geïnspireerd door objecten uit de collectie, het gebouw en gebeurtenissen uit Pelts carrière bij het museum. Zo beschrijft Koerierstrip zijn ervaringen tijdens zijn werkzaamheden in de Tretjakovgalerij in Moskou voor de tentoonstelling De Romantische Ziel en de winterse terugtocht in de nacht.

 

Handen
Handen spelen een belangrijke rol in de bundel. Ze creëren kunstwerken, oefenen macht uit en moorden zelfs. De titel van de bundel verwijst naar beroemde handen in de collectie: van Goltzius en Michelangelo. De spectaculaire vondst in 2019 van de eerste set röntgenfoto’s die Wilhelm Röntgen in 1895 maakte en naar Hendrik Lorentz in Teylers Museum stuurde, vormde de aanleiding tot het schrijven van het gedicht Mevrouw Röntgen in het museum. In de set bevindt zich namelijk ook een foto van de hand van Röntgens vrouw Bertha, met ring. In Pelts gedicht zweeft de hand van Bertha Röntgen als een wrekende godin door het donkere museum:

 

Als zij in de nacht verglijdt
– het is al lang na sluitingstijd –
verbleekt haar hand haar dood
en geeft zij de vinger buiten beeld
haar echtgenoot –

 

De handstand (€ 19,95, Waanders Uitgeverij, ISBN 978 94 6262 529 7) is te koop in de museumwinkel en via de boekhandel.

 

Foto © Debby Scholten

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK