De tentoonstelling Vrouwelijke Turkse Pioniers reist naar Turkije

Op dinsdag 7 mei opent in Bursa, Turkije, de Haarlemse tentoonstelling Vrouwelijke Turkse pioniers. Deze succesvolle, tweetalige tentoonstelling die het afgelopen half jaar in Haarlem te zien was, reist het komend half jaar door Turkije en zal in meerdere steden en mogelijk ook op de luchthavens te zien zijn.

 

In 2024 is het zestig jaar geleden dat Nederland en Turkije een verdrag afsloten om arbeidsmigratie vanuit Turkije naar Nederland te faciliteren en te reguleren. We staan zowel in Nederland als in Turkije stil bij deze mijlpaal. We zijn trots dat de Nederlandse ambassade in Turkije deze Haarlemse tentoonstelling door Turkije laat reizen.

De tentoonstelling gaat in op het leven van de eerste, tweede en derde generatie Turkse vrouwen in Haarlem en zij die terugkeerden naar Turkije. Verhalen van krachtige, vrouwelijke pioniers die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen, die leerden omgaan met een dubbele cultuur met alle voor- en nadelen. Inmiddels wonen er vier generaties in Haarlem, die elk in hun eigen tijd pionier waren en zijn. Aan de hand van interviews, foto’s en video’s met vrouwen uit de verschillende generaties schetst de tentoonstelling het leven van de vrouwelijke Turkse pioniers.

De succesvolle tentoonstelling in Verwey Museum Haarlem is inmiddels afgelopen. Het trok veel vrouwen naar het museum, vooral met een Turkse achtergrond. Voor hen voelde de tentoonstelling als een erkenning en een herkenning.

Het verhaal dat de Vrouwelijke Turkse pioniers vertelt, zal ook voor veel mensen in Turkije herkenbaar zijn. De tentoonstelling zal van 7 t/m 13 mei te zien zijn in Bursa. Vervolgens reist de tentoonstelling onder andere door naar Istanbul, Kayseri en Konya, en natuurlijk naar Emirdag (16 t/m 31 mei) waar de meerderheid van de Turkse vrouwen in Haarlem vandaan komt.

Bij de totstandkoming van de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de Haarlemse Havva Eryılmaz, Müberra Guclu, Samiye Harbelioglu, Feride Köycü en Gulercan Köycü. Ook hebben leerlingen van het Haarlem College en van de Sakarya University in Turkije als onderdeel van het Erasmus+ educatieproject genaamd The stories of Turkish guest workers in the Netherlands meegewerkt aan deze tentoonstelling.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK