Canondagen in Noord-Holland

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren negenendertig musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland bijna honderd activiteiten door het hele land waarbij de geschiedenis van Nederland centraal staat. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Canon van Nederland voor het voetlicht te brengen. Met bijna honderd is er voor iedereen, jong en oud, iets te doen. Een greep uit het programma in Noord-Holland.

 

De kanonnen bulderen in Naarden! 
Naarden is door de geschiedenis heen met veel kanonnen verdedigd, ook tijdens de napoleontische tijd. Tijdens kanondemonstraties laat het Nederlands Vestingmuseum met echte kanonnen uit de tijd van Napoleon zien en horen hoe dat in zijn werk ging.  
Nederlands Vestingmuseum, 25 mei, 14:00 uur en 15:00 uur 
De kanonnen bulderen in Naarden! – Canon van Nederland

 

Kookworkshop Surinaams koken 
Tijdens de Canondagen zijn er extra veel workshops in het Wereldmuseum Amsterdam, zoals de kookworkshop Surinaams koken. Je leert hier bijvoorbeeld koekjes maken zonder suiker. Vroeger was suiker in je koekje een luxe – niet iedereen kon dat betalen.  
Wereldmuseum Amsterdam, 25 en 26 mei, 11:10, 12:10, 14:10, 15:10 en 16:10 uur 
Kookworkshops – Canon van Nederland

 

Zonnebloemen schilderen in het Van Gogh Museum 
De zonnebloemen van Vincent van Gogh zijn wereldberoemd. Tijdens een inloopworkshop kun je in het Van Gogh Museum op een ansichtkaart een eigen versie schilderen van Vincents beroemde schilderij. 
Van Gogh Museum, 25 en 26 mei, 10:00 – 12:00 uur 
Zonnebloemen schilderen in het Van Gogh – Canon van Nederland

 

Theatrale audiotour in Teylers Museum  
In 1811 bezocht keizer Napoleon Teylers Museum. Hij kreeg een rondleiding door het in die tijd wereldberoemde instituut voor kunst en wetenschap en was zeer onder de indruk. Treed in zijn voetsporen en beleef Teylers Museum door de ogen van Napoleon.  
Teylers Museum, 25 en 26 mei, 10:00 – 17:00 uur 
Beleef Teylers Museum als Napoleon – Canon van Nederland

 

Sporen van Booten de Vries, architect van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen   
In het Nederlands Stoommachinemuseum neemt directeur Harry de Bles je mee door het stoomgemaal Vier Noorder Koggen. De rondleiding gaat in op architectonische details waarmee de ontwerpen van de architect zich onderscheidden. 
Nederlands Stoommachinemuseum, zondag 26 mei 2024, 13:30 – 14:30 uur 
Sporen van Booten de Vries, architect van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen – Canon van Nederland

 

Expeditie Rijksmuseum   
Tijdens Expeditie Rijksmuseum beleef je de geschiedenis zelf. Kruip in het hoofd van Rembrandt en ontdek hoe het voelt om te ontsnappen in een boekenkist, zoals Hugo de Groot. Na een voorstelling in het theater ga je op onderzoek uit in het museum.  
Rijksmuseum, 26 mei, 13:30 – 15:30 uur 
Expeditie Rijksmuseum – Canon van Nederland

 

Een ode aan Aletta Jacobs: rondleiding met Lize Korpershoek en Tom van der Molen 
Tijdens de rondleiding in het Amsterdam Museum gaan conservator Tom van der Molen en documentairemaker en columnist Lize Korpershoek dieper in op wie Aletta Jacobs was, wat zij heeft betekend voor Amsterdam en hoe wij nu naar haar activisme kijken. 
Amsterdam Museum, 25 mei, 11:30 – 12:30 uur 
Een ode aan Aletta Jacobs: rondleiding met Lize Korpershoek en Tom van der Molen – Canon van Nederland

 

Passen en weten bij Museum Kaap Skil 
Een van de sleutelstukken uit de Canon in Museum Kaap Skil is een prachtige zijden jurk, afkomstig uit een 17e-eeuws scheepswrak. Hij is nog bijna helemaal heel, ondanks vier eeuwen op de zeebodem! Hoe trok je zo’n jurk aan en hoe leefde de eigenaresse in die tijd?  
Museum Kaap Skil, 25 mei 2024, 11:00 – 12:00 uur 
Passen en weten bij Museum Kaap Skil – Canon van Nederland

 

Canondagen  
Onze geschiedenis vind je overal. Daarom brengen musea en instellingen door heel Nederland historische verhalen over het voetlicht tijdens de Canondagen. Dat doen ze met allerlei publieksactiviteiten – van rondleiding en workshop tot kinderprogramma en quiz – die aansluiten bij de Canon van Nederland. De derde editie van de Canondagen vindt plaats op 25 en 26 mei. Ga voor alle activiteiten naar canondagen.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK