Archeologisch Museum Haarlem ‘Wie wat bewaart heeft wat’

Het depot Archeologie Haarlem bevat meer dan 100.000 vondsten: het grootste deel is aardewerk maar er worden ook bodemmonsters, houten voorwerpen, bakstenen, dierlijk botmateriaal, menselijke skeletten, leren schoenen, glas, munten, sieraden en serviezen bewaard. De oudste vondst is 6.000 jaar oud, de jongste bijna 100 jaar. In de tentoonstelling ‘Wie wat bewaart heeft wat. Depotvondsten in de spotlights’ staat een selectie van vondsten letterlijk in de spotlights: van vogelkooi tot vlooienvanger en van spaarpot tot lollepot.

 

Archeologische vondsten mogen niet worden weggegooid of verhandeld. De gemeente heeft daarom een depot waar alle vondsten en opgravingsgegevens worden bewaard en onderzocht. Om te zorgen dat al die vondsten in goede staat bewaard blijven voor de toekomst, onderzoeken archeologen de collectie voortdurend. Zo bekijken ze of een vondst opnieuw een behandeling nodig heeft of bijvoorbeeld restauratie om in goede staat te blijven. Bij hun werk komen ze van alles tegen: dagelijkse gebruiksvoorwerpen maar ook de gekste, mooiste en meest bijzondere voorwerpen.

 

Films
Een aantal vondsten in de tentoonstelling heeft ook in de spotlights gestaan in de korte filmserie ‘Uit de Haerlemse bodem’ van NH Nieuws ‘. Deze films zijn ook in de tentoonstelling te zien.

 

Rondleiding in het depot
Wie nieuwsgierig is geworden naar het archeologisch depot van de gemeente, kan een kijkje nemen tijdens een van de gratis rondleidingen. Kijk op onze website voor meer informatie, data, tijden en mogelijkheid tot aanmelden:  www.archeologischmuseumhaarlem.nl/depot

 

Bezoek het museum

Het Archeologisch Museum Haarlem is gelegen aan de Grote Markt 18K in de kelders van de Vleeshal. Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie op www.archeologischmuseumhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK