HERDENKEN IN DE SCHUUR

De Schuur heeft ook dit jaar speciale programmering in het kader van de Nationale Herdenking; met Ik zie alleen maar lente een eigen nieuwe voorstelling met het Haarlemse Stek en jongeren uit de regio, een nieuwe theaterproductie van Stichting Thema’s en speciale vertoningen van de documentaire Here Lived, in het kader van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet.

 

Meer over Ik zie alleen maar lente
Op 4 mei speelt Ik zie alleen maar lente een voorstelling van Theaterbroedplaats STEK in samenwerking met Theater na de Dam en de Schuur. Vijftien jongeren uit de regio staan hierbij stil bij het begrip vrijheid. ‘Ik zie alleen maar lente’ komt voort uit het jaarlijkse thema van Theater na de Dam ‘Wat we niet willen zien’.  Op basis van interviews die de jongeren af zullen nemen bij senioren uit de regio, wordt de voorstelling gemaakt. De jongeren zullen zelf teksten schrijven, scènemateriaal maken en nadenken over geschikte kostuums, muziek en decor.
Een belangrijk onderdeel van deze voorstelling is het contextprogramma. Tijdens of na de voorstelling zullen de bezoekers een kleine maaltijd ontvangen en in gesprek gaan met elkaar en de spelers. De Schuurjongeren, jonge ambassadeurs van de Schuur, zullen een nagesprek faciliteren.

 

Meer over Here Lived
Aangrijpende documentaire over het kunstproject Stolpersteine, het grootste gedecentraliseerde monument voor de slachtoffers van de Nazi’s.
In meer dan dertig Europese landen zijn de Stolpersteine te vinden: vierkante betonblokken met een bronzen gedenkplaatje, geplaatst bij de laatste vrijwillige woning van Nazi-slachtoffers. Iedere steen werd geplaatst op verzoek van hun overlevende familieleden en representeert een grote emotionele connectie tussen het heden en de horror van het Nazi-tijdperk.
In documentaire Here Lived maken we kennis met kunstenaar Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project. Samen met hem duikt de film dieper in de verhalen achter de stenen en de constructie en impact van de gedenkstenen. Daarbij ligt de focus op de levens van gewone mensen zoals Henriëtte Pimentel, een Nederlandse lerares die haar leven waagde om stiekem Joodse kinderen naar onderduikfamilies te transporteren.
Here Lived is een liefdevolle film over het (her)ontdekken van verhalen, het herstellen van narratieven en de onmetelijke pijn die nog steeds aan deze geschiedenis verbonden is, en een ode aan de eeuwigdurende kracht van compassie en solidariteit. Op 4 mei eenmalig te zien in de Schuur in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet.

 

Meer over Nummer 9 in het Achterhuis
17 acteurs van het Haarlemse Stichting TheMa’s maken onder leiding van regisseur Marijke Kots een voorstelling over de bewoners van het Achterhuis. Met passende muziek, beeld en geluid nemen de makers het publiek anno 2024, precies 80 jaar na het verraad, mee in het leven van de mensen in het voorhuis als de bewoners achter de boekenkast.

 

Meer over Theater na de Dam
Theater na de Dam is een landelijke organisatie die zich inzet voor de overdracht van bijzonder en schrijnende verhalen over de Tweede wereldoorlog. Opdat we nooit zullen vergeten en: herhaling zullen voorkomen. In die geest is er in de organisatie Theater na de Dam specifiek aandacht voor de jongerenprojecten. Op die wijze hopen de organisatie en betrokkenen de jongeren bewust te maken van de gebeurtenissen destijds. Door gezamenlijk te herdenken en verhalen door te vertellen wordt dit gevoel van saamhorigheid verankerd in de toekomstige generaties. Theater is een geschikt medium om deze verhalen te begrijpen en vertellen.

 

Meer over STEK

STEK is een Theaterbroedplaats voor jongeren tot 25 jaar, opgericht door theatermakers Anna Boelens, Laura Liefting en Merijn van Beusekom. Ze wonen alle drie in Haarlem en hebben een groot hart voor theater en kunst. Ze misten in de stad een plek waar jonge mensen zelf theater kunnen maken dus staken zij hun tak vol ideeën in de grond en zijn vastbesloten om STEK tot grootse bloei te laten komen. Theaterbroedplaats STEK bestaat sinds november 2021

Bij STEK kunnen jongeren en jongvolwassenen op zoek gaan naar wat theater en kunst kunnen zijn. Ze maken hier deel uit van een vaste groep. Ze gaan spelen, onderzoeken en experimenten en geven vorm aan eigen ideeën. 

 

Agenda

 • Nummer 9 in het Achterhuis
  vrijdag 3 mei om 20.30 uur
  zaterdag 4 mei om 15.00 uur en 20.30 uur
 • Ik zie alleen maar lente
  zaterdag 4 mei om 16.00 uur en om 21.00 uur
 • Here Lived
  zaterdag 4 mei om 1230 uur

 

Meer informatie en kaarten
https://www.schuur.nl/4-en-5-mei

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK