Het HEM zoekt nieuwe financiering en stelt gebouw beschikbaar

Op 21 juni 2019 opende Het HEM voor het eerst haar deuren voor een breed publiek. Het huis voor eigentijdse cultuur in Zaandam werd mogelijk gemaakt met genereuze steun van investeringsmaatschappij Amerborgh International. Door de grote economische terugval ten gevolge van COVID-19 is Het HEM nu genoodzaakt om de financiering versneld te diversifiëren en doet een beroep op haar enthousiaste achterban. Daarbij verschuift Het HEM haar geplande programmering naar 2021 en stelt de grote ruimtes in het karakteristieke fabriekspand open voor culturele initiatieven die door de lockdown en de 1 1/2 meter maatregelen elders in de verdrukking zijn gekomen.  

 

Cultureel platform van de 21ste eeuw
Sinds haar opening realiseerde Het HEM drie programma’s (Chapters) die in 8 maanden tijd de aandacht van zo’n 35.000 bezoekers trokken. De samenwerkingen met Edson Sabajo & Guillaume Schmidt, Nicolás Jaar & The Shock Forest Group en Maarten Spruyt (Chapter 1NE, 2WO en 3HREE) resulteerden in tentoonstellingen die bezoekers handvaten boden in een wereld waar wij als individuen zo weinig controle over hebben. Het HEM valt op door de wijze waarop ze beeldende kunst, muziek, performance, design, nachtleven, populaire cultuur en maatschappelijk debat in een vloeiende beweging samenbrengt en zowel het maken en beleven van kunst faciliteert. De lacune die Het HEM daarmee in het culturele veld vervult, is in binnen- en buitenland niet onopgemerkt gebleven en heeft duidelijk in een grootstedelijke behoefte kunnen voorzien.

 
Shoot Us With Love!
De pandemie en de daaraan verbonden economische terugval treffen Het HEM vroeg in haar bestaan en vragen om een nieuwe aanpak. Amerborgh International heeft de ontwikkeling van Het HEM afgelopen jaar mogelijk gemaakt maar besloot als hoofdfinancier dat de verplichtingen en risico’s van een organisatie zoals Het HEM niet meer te waarborgen vielen. De BV wordt hiermee afgesloten, de Stichting blijft overeind. Dit heeft verder tot gevolg dat Het HEM haar personeel naar een minimum terugschroeft en eigen activiteiten uitstelt tot 2021. De directie wendt 2020 aan om alternatieve financieringsmodellen te vinden die de maatschappelijke waarde van de jonge culturele instelling in de toekomst verder consolideert. Zij heeft inmiddels nieuwe investeerders gevonden die de voortgang van de instelling voor een deel zeker stellen maar het is nog niet genoeg. Onder de titel Shoot Us With Love! start Het HEM daarom vanaf 25 mei een crowdfunding-campagne waarmee ze het publiek om steun vraagt.

 
Chapter 3HREE AND A 1/2
Als jonge speler is Het HEM flexibel. Ingegeven door de drastische veranderingen die onze samenleving momenteel doormaakt is er besloten om het pand de komende maanden open te stellen voor meer spontane interventies en samenwerkingen met verschillende partners. Onder de titel Chapter 3HREE AND A 1/2 biedt Het HEM samen met Amerborgh tot het einde van dit jaar ruimte aan geestverwante partijen die het nodig hebben. De uitgestrekte 9.000 m2 in de voormalige kogelfabriek bieden daarbij uitgelezen mogelijkheden om op basis van de veilige 1 1/2 meter richtlijn een rijke schakering aan culturele activiteiten te faciliteren. Indien de steunmaatregelen afdoende zijn wordt eigen programmering in 2021 hervat waarbij Het HEM vanaf maart terugkeert met Chapter 4OUR en 5IVE, in samenwerking met respectievelijk Simon(e) van Saarloos en Rem Koolhaas / Samir Bantal.

 
Voor meer informatie omtrent Shoot Us With Love!, klik hier.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK