De vlag die de Bloemendaalse verzetsheld Cees de Jong tijdens de Tweede Wereldoorlog thuis verstopte, wappert vanaf 4 mei op Het Kopje van Bloemendaal. Tijdens de bevrijding 75 jaar geleden werd diezelfde vlag gehesen voor het Bloemendaalse gemeentehuis. Op 4 mei hangt de vlag halfstok, op 5 mei wordt hij in de top gehesen en op 8 mei wordt ook de Canadese vlag gehesen als eerbetoon aan de Canadese militairen die Bloemendaal bevrijdden.
Het gemeentehuis van Bloemendaal was tijdens de oorlog een NSB-bolwerk. Daarom kon de vlag vlak na de bevrijding niet van het gemeentehuis zelf komen, maar werd deze aangedragen door het Bloemendaals verzet. Jan de Jong, zoon van Cees, heeft de vlag nog altijd in zijn bezit en stelt deze nu beschikbaar.
Zichtbaar vanuit Amsterdam
Er is gekozen voor het Kopje van Bloemendaal, omdat het is gebouwd op een van de hoogste duinen van Nederland, 52 meter boven NAP. Het is een voormalige Duitse observatiepost waar een periscoop in zat die nog eens 47 meter kon worden uitgeschoven tot een totaalhoogte van 99 meter boven NAP.
De bijzondere vlag is dankzij zijn forse omvang van 5 bij 7,5 meter te zien vanuit Amsterdam. Vorige week werd de vlag proefgehesen door de burgemeester van Bloemendaal Elbert Roest. De vlag had op 27 april een oranje wimpel van 10 meter lang ter ere van Koningsdag en een witte wimpel als eerbetoon aan alle zorgmedewerkers.
Canadese bevrijders
Op 8 mei is in de top van de vlaggenmast de Canadese vlag te zien. Bloemendaal werd drie dagen later bevrijd dan de rest van Nederland. De Canadese vlag wordt sinds de bevrijding op die dag op kroonjaren uitgehangen, als oud-Canadese militairen die de stad hebben bevrijd een bezoek brengen aan de gemeente om dat moment te herdenken.
Het bijzondere verzetsverhaal van Cees de Jong, eigenaar van de vlag, en andere verzetshelden uit Bloemendaal staat opgetekend in het boek ‘Verzet in Bloemendaal’ dat dit jaar verscheen. Het boek is zonder winstoogmerk beschikbaar gesteld in print, als ebook en als luisterboek, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat. Tevens is er een film in de maak, waarvoor scenarist Chiem van Houweninge het script schreef.