In de zomer van 2022 heeft het Amsterdamse Bostheater een recordaantal bezoekers ontvangen. Tussen mei en september bezochten bijna 90.000 bezoekers het openluchttheater. Dat is een groei van ruim 25% ten opzichte van 2019, tot voor kort het meest succesvolle jaar.
De bezoekersgroei is o.a. te danken aan de samenwerking met gerenommeerde toneelgroepen (in 2022 waren dat het ITA-ensemble en NITE) die de grote, langlopende zomervoorstellingen voor hun rekening nemen. Ook het Boslab Theaterfestival en het Cinetree Forest filmfestival winnen aan populariteit, de bezoekersaantallen van beide festivals zijn sinds 2019 bijna verdubbeld. Daarnaast hebben de concerten, waarvan een deel naar 2022 is verplaatst vanwege de pandemie, bijgedragen aan de record zomer.
Belangrijke mijlpaal
Deze bezoekersgroei is voor het Bostheater een belangrijke mijlpaal. Nog geen twee jaar geleden stond de toekomst van het openluchttheater in het Amsterdamse Bos op het spel vanwege het stopzetten van de structurele subsidie, ondanks een positief advies van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten. Na een campagne om de dreigende sluiting te voorkomen, waarmee duizenden handtekeningen werden opgehaald, werd door de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Amstelveen een passende oplossing gevonden waardoor het Bostheater kon blijven voortbestaan.
Ingejan Ligthart-Schenk, directeur van het Amsterdamse Bostheater:
“We zijn enorm trots dat het publiek ons na een moeilijke periode heeft weten te vinden. We blijven geloven in wat wij als theater te bieden hebben in combinatie met onze prachtige locatie. En we zijn dankbaar dat de bezoekers ons theater en de programmering weten te waarderen. Ons seizoen zit erop en we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het seizoen van 2023. We kijken er naar uit om iedereen te mogen verwelkomen in een volledig gerenoveerd theater.”
Over het Bostheater
Het amfitheater was vanaf het begin van de aanleg van het Amsterdamse Bos een onderdeel van het schetsontwerp. Het werd echter nauwelijks gebruikt, tot theatermaker Frances Sanders er in 1985 neerstreek met een groep toneelspelers. In de tientallen daaropvolgende jaren groeide het Amsterdamse Bostheater uit tot wat het nu is: een theater voor een breed en divers publiek, met een kwalitatief en inhoudelijk programma van verschillende (podium)kunsten zoalsgrote theatervoorstellingen, kindertheater, concerten, filmavonden en een theaterfestival voor en door nieuwe makers. Kortom, een theater dat voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich welkom voelt.
Renovatie van het amfitheater door de Gemeente Amsterdam
In de loop der jaren is er achterstallig onderhoud ontstaan. De Gemeente Amsterdam, eigenaar van het bos en van het amfitheater, heeft daarom besloten om het theater te renoveren. Het podiumdek en de bestrating, o.a. van de trappen, worden opgeknapt. Daarnaast worden de containers, die deze zomer nog dienstdeden als kleedkamers en opslag, vervangen door kleine gebouwen. Het groen van het bos alsook de natuurlijke vormen en lijnen uit het oorspronkelijke ontwerp behouden een belangrijke rol, zodat de gebouwen mooi opgaan in het boslandschap. De banken die dit voorjaar allemaal voorzien zijn van een rugleuningen, zijn ook onderdeel van de renovatie.
Het gerenoveerde theater wordt in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Daarna barst het nieuwe theaterseizoen van het Amsterdamse Bostheater weer los.
Foto © Chiel Eijt