Frans Hals Museum: Koortsdroom

In sprookjes, legendes en populaire cultuur staan dieren vaak symbool voor de mens en krijgen ze menselijke eigenschappen toegeschreven. In de tentoonstelling Koortsdroom staat de relatie tussen mens en dier centraal. Hedendaagse kunstenaars laten zien hoe mens en dier versmelten: intens, kleurrijk, fantasievol en vaak met een onheilspellend randje. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is het nieuwe, niet eerder vertoonde videokunstwerk Beast and Feast van de Prix de Rome-genomineerde Josefin Arnell. Speciaal voor de locatie HAL van het Frans Hals Museum maakte Arnell een kunst-installatie om de nieuwe video te beleven. Met deze fantasierijke trip van een tentoonstelling laat het Frans Hals Museum bezoekers dromen met de ogen open.

 

Beast and Feast
Speciaal voor het Frans Hals Museum maakte Josefin Arnell (1984, Zweden) de video Beast and Feast. Josefin Arnell won in 2018 de Theodora Niemeijer Prijs en is genomineerd voor de Prix de Rome 2023. Josefin Arnell focust zich in haar ​werk op de spanning tussen feit en fictie. In deze nieuwe video gaat een politieagente op zoek naar het perfecte politiepaard. De psychologische kwelling die ze tijdens die zoektocht ervaart, wordt angstaanjagend echt: langzaam verandert de vrouw in haar ideale paard. Een paard is een dier dat al eeuwenlang door de mens wordt getemd. Met deze video onderzoekt Josefin Arnell de grens tussen mens en dier. Net als in veel van haar andere werk worden de personages gespeeld door niet-professionele acteurs. Dit maakt Beast and Feast naast soms angstaanjagend en bloederig ook absurdistisch. Josefin Arnell maakte exclusief voor het Frans Hals Museum een bijzondere kunstinstallatie waarin bezoekers de video kunnen bekijken in de voormalige Vleeshal in locatie HAL van het Frans Hals Museum.

 

Boosaardig sprookje

Het Frans Hals Museum combineert Beast and Feast met een unieke mix van hedendaagse kunst die de relatie tussen mens en dier behandelt. Van het boosaardige sprookje The Bird Game van Marianna Simnett en de maatschappijkritische vliegende olifant van Dena Yago uit de rijke collectie van het Frans Hals Museum, tot de fantasierijke sculpturen van Mamali Shafahi en de dromerige schilderijen van Donglai Meng. “We vinden het heel bijzonder dat we Josefin Arnells nieuwste werk, speciaal voor het Frans Hals Museum gemaakt, kunnen combineren met unieke kunst in een trippy, fantasierijke koortsdroom waarin de relatie tussen mens en dier wordt bevraagd.” aldus conservator Hedendaagse kunst Manique Hendricks.

 

Conservator Manique Hendricks neemt bezoekers mee in haar Koortsdroom
Op zondag 3 december geeft conservator Hedendaagse kunst Manique Hendricks een rondleiding door de tentoonstelling Koortsdroom. Tickets zijn binnenkort te reserveren via franshalsmuseum.nl.

 

De tentoonstelling is van 17 november 2023 tot en met 3 maart 2024 te zien in locatie HAL (Grote Markt 16) van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer informatie franshalsmuseum.nl/koortsdroom. Koortsdroom. Versmelting van mens en dier wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

 

Beeld: Jeroen Eisinga, SEHNSUCHT, 2002 zwart-wit video, Frans Hals Museum, Haarlem

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK