FRANS HALS MUSEUM: PINK DE THIERRY – LEVEN IN KUNST

Met PINK de Thierry – leven in kunst brengt het Frans Hals Museum van 7 juli 2023 t/m 29 oktober 2023 een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk. PINK de Thierry werd in de jaren 1980 bekend met haar opvallende performances. Lang voor de komst van realityshows en social media, speelde PINK al met de grens tussen privé en openbaar en was haar eigen gezin vaak het middelpunt van haar kunst.

 

In deze tentoonstelling staat een aantal van PINK’s bijzondere performances centraal. Delen van installaties, foto’s en video’s van de belangrijkste werken in haar carrière zijn te zien. Zo ontdekt de bezoeker hoe de performances eruitzagen. Belangrijke thema’s in PINK’s werk zijn het ‘ideale’ gezin en de consumptiemaatschappij. Voor haar speelden deze thema’s al in de jaren 1980, maar zijn nu actueler dan ooit. PINK en het Frans Hals Museum hadden een innige band – het museum kocht en presenteerde al vroeg haar kunst. “Het is geweldig dat we nu als Frans Hals Museum het werk en leven van PINK de welverdiende aandacht kunnen geven omdat haar werk lang onderbelicht is gebleven.” aldus Manique Hendricks, conservator Hedendaagse kunst. “Ver voor social media en realityshows als Big Brother en Keeping up with the Kardashians stelde PINK al vragen over de grens tussen privé en openbaar.” Tijdens de performance At Home woonde de kunstenaar bijvoorbeeld 30 dagen met haar man en kind als het ‘ideale’ gezin in een nagebouwd droomhuis op de Grote Markt in Haarlem. En liet ze de toeschouwer nadenken over de vraag: Wat is echt en wat is in scène gezet? 

 

DINEREN EN SLAPEN IN HET FRANS HALS MUSEUM
Naast At Home ontdekken bezoekers aan de hand van foto’s, video’s en onderdelen van de installaties ook andere opvallende performances zoals Standing Stone. Tijdens deze performance maakte PINK met man en kind een wandeltocht van haar atelier aan de Overtoom in Amsterdam naar de kust bij Zandvoort. Tijdens de wandeling namen ze een grote zwerfkei van 2500 kilo mee, die met een vrachtwagen werd vervoerd. In de tentoonstelling staan bezoekers oog in oog met dit reisgezelschap als levensgrote fotoprint. Tijdens de wandeltocht dineerden en sliepen ze in het Frans Hals Museum tussen de kunst.

 

ONLY ART CAN BREAK YOUR HEART BUT ONLY KITSCH CAN MAKE YOU RICH 
Voor Ter Zake. Business as Usual maakte PINK een promotiereis door de Verenigde Staten en bezocht musea om haar werk aan te bieden. Ze analyseerde de manier waarop kunstenaars steeds meer moesten onderhandelen en zichzelf promoten. Met deze performance liet PINK zien hoe de kunstwereld in de jaren 1980 steeds commerciëler werd. PINK maakte de reis samen met haar man, die optrad als zaakwaarnemer, adviseur en assistent. Hij droeg een pak, liep 2 meter achter haar en had een witte golftas bij zich. Daarin zat een rol van 25 meter lang met een afdruk van PINK’s werk. 

 

HOE ZIET HET PARADIJS ERUIT?
Die vraag proberen kunstenaars al eeuwenlang te beantwoorden. Ook PINK. In Et in Arcadia Ego Sum bouwt ze met uitvergrote lego haar eigen utopische en volmaakte wereld. In musea in Hamburg en Bonn voerde ze een performance uit in haar paradijs. De grens tussen ideaal en werkelijkheid is een belangrijk thema in PINK’s werk. Een deel van Arcadia is bewaard gebleven en is te zien in de tentoonstelling zoals twee van de gigantische legobomen van 3 meter hoog.

 

CONSERVATOR MANIQUE HENDRICKS NEEMT JE MEE IN PINK’S LEVEN IN KUNST
Op zaterdag 8 juli geeft conservator Hedendaagse kunst, Manique Hendricks een rondleiding door de tentoonstelling en neemt bezoekers mee in PINK’s leven in kunst. Tickets zijn binnenkort te reserveren via franshalsmuseum.nl/pinkdethierry.

Het Frans Hals Museum nodigt bezoekers uit in de wereld van PINK. In de tentoonstelling worden ze geprikkeld om de vergelijking met het heden te maken. Want hoe laten zij zich zien aan de buitenwereld? Welke ideale versie wordt getoond? 
 
De tentoonstelling is van 7 juli 2023 tot en met 29 oktober 2023 te zien in locatie HAL (Grote Markt 16) van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer informatie: franshalsmuseum.nl/pinkdethierry

 

Beeld: PINK de Thierry Ter Zake. Business as Usual, 1988
bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE,) Amersfoort

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK