Fort benoorden Spaarndam en het munitiebos (samen het Benoorden) krijgen een nieuwe bestemming. Welke bestemming dat gaat worden, staat nog open. Recreatieschap Spaarnwoude roept de omgeving op mee te denken over de herbestemming van het Benoorden. Heb jij een idee? Deel het op www.hetBenoorden.nl.
Op www.hetbenoorden.nl kun je vanaf woensdag 21 april jouw gedachten delen over de nieuwe bestemming van het Benoorden. Alles is welkom; van globaal idee met toelichting tot uitgebreid plan met schetsen. Ook nodigen we je uit om andere ideeën aan te vullen of te “liken”. De opgehaalde ideeën worden in de volgende fase gebruikt als inspiratiebron voor partijen die het Benoorden een nieuwe bestemming willen geven.
Versterking van cultuur, natuur en recreatie
Het fort en munitiebos zijn uniek in de wijde omgeving. Zo’n bijzondere plek vraagt om een creatieve invulling waar cultuur, natuur en recreatie elkaar versterken. Je kunt er nu alleen maar vanaf een afstandje omheen wandelen en dat is zo zonde. Het recreatieschap doet een nadrukkelijk beroep op de vindingrijkheid van de omgeving. We vragen mensen vooral te denken in mogelijkheden. Een tip: wandel de groene route vanaf de Westbroekplas. Dan krijg je een goede indruk van het hele gebied én heb je ruim 6 km de tijd om te fantaseren over een geschikte toekomstige bestemming.
Bidbook
Medio juni worden de ideeën samengevoegd en verwerkt in het Bidbook. Naast deze inspiratie bevat het Bidbook informatie om tot een gedragen en toekomstbestendige herbestemming te komen, die tevens recht doet aan het monument. Na akkoord van het bestuur van het recreatieschap later dit jaar, worden partijen die geïnteresseerd zijn in een exploitatie van (een deel van) Het Benoorden uitgenodigd om aan de hand van het Bidbook met concrete plannen te komen.
Het Benoorden
Het fort met de hoeveelheid en diversiteit aan historische schilderingen en tekeningen in combinatie met het munitiecomplex maken het Benoorden een uniek landschap binnen de Stelling van Amsterdam. Vrijwilligers dragen bij aan het onderhoud en organiseren incidenteel open dagen. Er is behoefte aan een toekomstbestendige en gedragen oplossing zodat de locatie door meer mensen kan worden beleefd. In de zomer van 2020 is het recreatieschap gestart met een participatieprogramma voor herbestemming. In december 2020 is het Witboek, het programma van grenzen en wensen, vastgesteld.
Het recreatieschap wordt bij het proces geadviseerd door BOEi, een non-profit organisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Meer informatie over het participatieprogramma, betrokken partijen en de verschillende fasen is te vinden op www.hetBenoorden.nl.