Het Scheepvaartmuseum: museum van het jaar!

Gezellig samen op pad in de vakantie? Kom langs bij het Museum van het Jaar! Bij Het Scheepvaartmuseum kan je deze zomervakantie (t/m 3 september) mee­doen aan walvisyoga, plasticvissen op de grachten, tekenen op het Open Plein, en nog veel meer! 

 

Ook beleef je vanaf deze zomer allerlei nieuwe verhalen op de replica van het VOC-schip en kan jij meedenken over de ontwikkeling van dit schip.

 

Buitenpret

Op de steiger van het museum vindt er dagelijks een nieuwe activiteit plaats: walvisyoga! De perfecte manier om, na een zonnegroet of een waterdans, fris en flexibel aan een dagje museum te beginnen. Op dinsdagen en zondagen ligt aan dezelfde steiger ook de sloep van Plastic Whale klaar: ga mee op vaartocht en vis plastic uit de grachten rondom het museum.

 

Nieuwe verhalen op het VOC-schip

Buiten vind je ook het niet-te-missen nagebouwde VOC-schip de Amsterdam. Deze ligt sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Wat begon als werkgelegenheidsproject voor jongeren in een tijd met veel werkloosheid, is uitgegroeid tot dé plek om over allerlei verhalen rondom dit schip te leren. Over de geschiedenis van de VOC, het leven aan boord van zo’n schip en waarom dit schip in de jaren ‘80 gebouwd is. 

Ook kun je op dit schip jouw mening achterlaten. Welk gevoel heb jij bij het VOC-schip? En waar wil jij meer over horen? Kom langs en laat het weten.

 

Plezier in elke hoek

Binnenin het museum kom je de walvis opnieuw tegen: in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis valt er van alles te leren over dit grote zeedier. Maar ook de rest van het museum zit vol met pret: zo verken je alle hoeken van het gebouw met de junior audiotour of de boutenroute – deze ontvang je op het Open Plein.

De allerkleinste museumbezoekers (2+) kijken hun ogen uit in de tentoonstelling Duiker Doris: een onderwaterwereld waarin kind én ouder, tante, oppas, of ander gezelschap samen op avontuur gaan met Doris om de verloren lamp van de vuurtoren terug te vinden. Ook ligt er voor kleine kunstenaars in het café-restaurant een kleurplaat klaar met zeemonsters uit Duiker Doris.

De familieactiviteit op het Open Plein past bij het Herdenkingsjaar Slavernij. Raak geïnspireerd door tekeningen van kunstenaar Hedy Tjin uit kinderboek Op de rug van Bigi Kayman (2021) van auteur Henna Goudzand Nahar. Maak een kleurrijke en krachtige tekening over ‘vluchten over water’ of lees en bespreek het boek samen in de leeshoek op het plein.

 

De zomervakantie in Het Scheepvaartmuseum duurt t/m 3 september. Het museum is elke dag geopend van 10 tot 17 uur. Kijk voor het hele programma op hetscheepvaartmuseum.nl/zomervakantie.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK