Sinds kort is in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap te zien. In deze mysterieuze en wonderlijke installatie zijn 250 19de-eeuwse wetenschappelijke studiemodellen uit de collectie van de Londense verzamelaar Joris Loudon van hun oorspronkelijke functie losgeweekt. De Italiaanse kunstenaar Salvatore Arancio combineerde ze met geluid, licht, video en zijn eigen keramiekobjecten, waardoor ze in een geheel nieuw perspectief worden geplaatst. Deze hedendaagse kruisbestuiving van kunst en wetenschap is nu in het oudste museum van Nederland te bewonderen.
Uitvergrote bloemen van papier-maché, fluwelen paddenstoelen, levensechte slakken van glas: Joris Loudon (New York, 1942) raakte betoverd door wetenschappelijke objecten. Met een achtergrond als verzamelaar van hedendaagse kunst zag hij direct de schoonheid, raadselachtigheid en onalledaagsheid van deze objecten, oorspronkelijk gemaakt met een didactisch doel: om meer van te leren over de natuur. De kwal van glas, toverlantaarnplaatjes met uitgestorven dieren of de opgezette pad die hij bezit: het zijn kunstwerken op zichzelf. Zijn verzameling bestaat inmiddels uit vele objecten van uiteenlopende materialen: gips, fluweel, glas en papier. Het zijn afgietsels, mineralen, geïllustreerde boeken, prenten, tekeningen en anatomische modellen.
Nieuw perspectief
Kunstenaar Salvatore Arancio (Catania, Italië, 1974) is gefascineerd door de natuur en de menselijke obsessie om die natuur te begrijpen. Hij werd verliefd op de verzameling van Loudon en koos 250 objecten uit. Hij combineerde ze met geluid, licht, video en zijn eigen objecten en ontwierp uiteindelijk een installatie. Door de ingrepen die hij deed, ontstaan nieuwe verbindingen en verhalen en wordt een wonderbaarlijke ervaring gecreëerd.
Surreal Science was in het najaar van 2018 te zien in Whitechapel Gallery in Londen. Dankzij een samenwerking met Whitechapel is de tentoonstelling van 17 februari tot en met 3 september te zien in Teylers Museum.
In het Boekenkabinet is tot en met 23 juli Realistic Science te zien. Deze tentoonstelling laat aan de hand van boeken uit de historische Bibliotheek van Teylers Museum zien waarom wetenschappelijke modellen en illustraties zo belangrijk waren voor onderzoek en onderwijs in de 19e en begin 20ste eeuw.
Foto © Stephanie Driessen