Amsterdam Sinfonietta en Fazıl Say brengen hommage aan Mozart

Van 6 tot 16 maart 2024 toert Amsterdam Sinfonietta samen met de Turkse pianist en componist Fazıl Say door het land. Het programma Mozart à la Say is een eerbetoon aan Mozart van drie verschillende componisten: Alfred Schnittke, Valentin Silvestrov en Fazıl Say. Muziek van Mozart zelf ontbreekt uiteraard niet.

 

Amsterdam Sinfonietta en Fazıl Say kennen elkaar goed, zo voerden ze eerder Mozarts Twaalfde pianoconcert uit en het Tweede pianoconcert Silk Road van Say zelf. Afgelopen december toerde het orkest door Nederland en Duitsland met het nieuwe stuk Phoenix dat Say speciaal voor Lucas en Arthur Jussen heeft geschreven en in maart keert de Turkse pianist zelf terug bij Amsterdam Sinfonietta.

De drie delen uit Mozarts Serenata Notturna voor strijkorkest worden afgewisseld door werken voor piano solo van Say en Mozart, waardoor een Mozart-Say Suite ontstaat. Ook klinkt Mozarts Adagio cantabile uit Musikalischer Spaß. Verder brengt de Oekraïense componist Silvestrov met The Messenger een eerbetoon aan Mozart en Schnittke voert geesten op van de oude meesters Mozart en Haydn. Van Say zelf staat onder andere Yürüyen Köşk op de lessenaars. ‘Een heel ander idioom dan Mozart’, aldus Fazıl Say. ‘Voor mij is een programma juist interessant als het bestaat uit heel diverse sferen.’

 

Fazıl Say
Fazıl Say is pianist, componist en houdt van improvisatie. In zijn werk combineert hij oosterse muziek met westerse en met jazz, en smeedt zo diverse muziekculturen tot een geheel. Hij werd geboren in Ankara en studeerde in Düsseldorf en Berlijn bij David Levin en volgde masterclasses bij Menahem Pressler. Zijn eerste leraar, Mithat Fenmen, had hem ook flink laten improviseren – de basis voor zijn latere componeren. Sinds hij in 1994 de Young Concert Artists International Competition in New York won soleert Fazıl Say wereldwijd met de beste orkesten. Voor zijn meer dan veertig cd-opnamen won hij vier Echo Klassiks, een Edison en een Gramophone Award. In 2016 kreeg hij de International Beethoven Prize for Human Rights, Peace, Freedom, Poverty Alleviation and Inclusion.

 

Programma
Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding & viool
Fazil Say piano

Say New Life Sonata voor piano solo
Mozart Marcia uit Serenata Notturna
Say Alla Turca Jazz voor piano solo
Mozart Menuet uit Serenata Notturna
Mozart Fantasia in d, KV 397 voor piano solo
Mozart Rondo uit Serenata Notturna
Mozart Adagio cantabile uit Musikalischer Spaß (niet op 16 maart)
Schnittke Moz-Art à la Haydn (niet op 16 maart)
Mozart Pianoconcert nr. 1, KV 37 (alleen op 16 maart)
Mozart Symfonie nr. 1, KV 16 (alleen op 16 maart)
Silvestrov The Messenger
Say Yürüyen Köşk (The Moving Mansion) voor piano en strijkers

 

Klik hier voor kaarten en meer informatie

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK