Canto Ostinato in de Grote of Bavokerk

Op  donderdag  22 juni  2023  om 20:00 uur speelt het Simeonkwartet  Canto Ostinato van Simeon ten Holt in ce Grote of St Bavokerk  te Haarlem. Het Simeonkwartet legt zich al jaren toe op het uitvoeren van de muziek van de Nederlandse componist Simeonkwartet en zoekt daarbij de diepere lagen van zijn muziek.

 

Canto wordt uitgevoerd op vier in een klaverblad opgestelde vleugels.  Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Jacobus den Herder en Emile Engel nemen het publiek mee in een anderhalf uur durende beleving van het meesterwerk van Simeon ten Holt. Een beleving die meer weg heeft van een ritueel dan van een concert. De muziek van Ten Holt heeft op iedereen een andere uitwerking maar uiteindelijk ontstaat een rustgevend gevoel.  

Ten Holt schreef Canto Ostinato in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De naam geeft weer waar het om gaat: Canto verwijst naar een kort muzikaal motief en Ostinato verwijst naar herhaling. Ten Holt pleegde met dit werk een stijlbreuk als het gaat om de traditie van de muziek in de 20e eeuw.

Met Canto keerde Simeon ten Holt terug naar de oervorm van  Westeuropese muziek t.w. melodie, harmonie en ritme. Hetgeen in de jaren zeventig van de vorige eeuw “revolutionair” te noemen was. Met motieven van vijf noten die steeds worden herhaald krijgt Canto Ostinato een heel harmonisch karakter. De noten liggen hierbij vast , maar bepalen de uitvoerenden hoe die gespeeld worden:  legato, staccato, piano, forte, crescendo of diminuendo bijvoorbeeld. Dat laatste betekent dat het werk  nooit hetzelfde klinkt. Van de musici vraagt het dat ze elkaar goed aanvoelen, verwantschap voelen, op elkaar te reageren en elkaar de ruimte geven bij het spelen.

 

 

De vier pianisten

In Canto Ostinato zijn alle pianopartijen met elkaar verweven. Piano 1 ,

 Jacobus den Herder, speelt het hele stuk door de hoofdlijn in een melodisch motief van vijf noten. Piano II ,pianist Cathelijne Maat, speelt hetzelfde motief, maar in een andere volgorde waarbij de laatste noot uit het motief van piano twee de eerste noot is van het motief van piano één waardoor een hypnotiserend echo effect ontstaat.

De ritmische basis wordt gevormd door de pianisten Esther Scheerder en Emile Engel . Zij zijn als het ware de ritme sectie van het Simeonkwartet. Door heel intensief  op elkaar af te stemmen maar toch de individuele  vrijheid van spelen te bewaren blijft Canto Ostinato altijd  ‘een werk in uitvoering’ iedere keer klinkt het net iets anders, is elke sectie een aaneenschakeling van kleine verschuivingen waarbij het inspelen op elkaar verbindt.

 

De Grote of St Bavokerk leent zich fantastisch voor de muziek van Simeon ten Holt muziek.

 

Toegang : € 32,00  t/m 18 jaar €20

Tickets :  www.simeonkwartet.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK