Het Nederlands Blazers Ensemble haalt Jamaica naar Nederland

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) tourt vanaf 5 mei met de voorstelling Jamaica door heel Nederland, samen met reggae-fenomenen Kiddus I en Queen Omega. In februari 2023 reisde het NBE met hun Made in Jamaica-tour af naar dit prachtige eiland, om contact te leggen en muziek te maken met lokaal beroemde muzikanten. Ook gaven ze er verschillende workshops aan jong opkomend talent.

 

Nooit eerder waren de musici van het Nederlands Blazers Ensemble op Jamaica. Een bijzonder eiland, waar blazers een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van muziekgenres die de wereld veroverden en Jamaica een identiteit gaven: ska en reggae. Ontstaan in de sloppenwijken van Kingston, de uitgelezen plek voor de zoektocht van het NBE naar gevestigde en veelbelovende muzikale talenten. Een memorabele trip op een eiland waar vrijwel iedereen muziek lijkt te maken, of er op z’n minst van doordrongen is.

 

Enkele Jamaicaanse artiesten touren in mei met het NBE door ons land. Zanger Kiddus I geniet in reggaekringen een onvervalste cultstatus sinds hij opdook in de even legendarische film Rockers. Queen Omega wordt als ‘singjay’ (zanger in typische Jamaicaanse reggae-stijl) vergeleken met beroemde generatiegenoten als Sizzla en Capleton, en is een rolmodel voor de vele jonge, talentvolle vrouwen die hun opmars maken in de reggae. Samen met de Blazers vertolken zij een programma van klassiekers uit de ska en reggae in aangepaste en eigenzinnige NBE-arrangementen. Een verrassende muzikale bijdrage wordt daarnaast geleverd, rechtstreeks vanuit Jamaica zelf, door verscheidene muzikanten die de Blazers hebben ontmoet tijdens hun reis.

 

Jamaica is van 5 t/m 18 mei te zien in heel Nederland.

 

Met Made in… vond het NBE een nieuwe vorm van muzikaal onderzoeken en van programmeren. Het NBE gaat in volledige bezetting op een muzikale ontdekkingsreis naar een verre bestemming, deels georganiseerd, deels op de bonnefooi. Samen met een landelijk bekende ster gaat het NBE het land in, op zoek naar muziek en naar verborgen lokale muzikale helden. Ze creëren muzikale ontmoetingen met lokale musici, spelen met amateurs, geven workshops, spelen voor de radio en sluiten de ontdekkingstocht af met een concert samen met alle gevonden musici in de hoofdstad. Een seizoen later haalt het NBE de musici naar Nederland om samen een Made in…-programma te presenteren en een tournee te maken langs de Nederlandse podia. Jamaica is de vierde tournee in de Made in-reeks. In 2018 bezocht het NBE Benin, in 2016 Georgië en in 2014 Suriname.

 

Speellijst:
Vr 5 mei – Amsterdam – Podium Mozaïek, voorpremière (uitverkocht)
Za 6 mei – Haarlem – PHIL
Zo 7 mei – Enschede – Wilminktheater
Wo 10 mei – Arnhem – Musis
Do 11 mei – Amsterdam – Paradiso
Vr 12 mei – Utrecht – TivoliVredenburg
Za 13 mei – Tilburg – Theaters Tilburg
Di 16 mei – Amersfoort – De Flint
Wo 17 mei – Oss – De Lievekamp
Do 18 mei – Den Haag – Amare

 

Over het Nederlands Blazers Ensemble:
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK