Matthäus Passion in de Grote Zaal van Phil

In geen enkel ander land zijn uitvoeringen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach zó geliefd als in Nederland. Ook dit jaar zal het werk hier zo’n 180 keer uitgevoerd worden.

 

Het lijdensverhaal van Christus, waarin de universele boodschap van de kracht van liefde, moed en opoffering centraal staat, wordt in dit werk zó aangrijpend en beeldend weergegeven, dat velen elk jaar opnieuw gaan luisteren en elk jaar opnieuw geraakt worden. De evangelist Matthäus, vertolkt door een tenor, vertelt ons het verhaal. Jezus, zijn discipelen (met name Petrus en Judas), Pilatus en de hogepriester, zij komen allen als in een hoorspel aan het woord. Alle emoties die daarbij optreden, worden hoorbaar gemaakt in de instrumentatie van het dubbelorkest, in de recitatieven en aria’s van de solisten en in de koorpartijen.

 

In Haarlem werd het werk, dat door Bach gecomponeerd werd in 1727, voor het eerst uitgevoerd in 1894, door het Haarlems Toonkunstkoor. De eerste uitvoering door de COV Haarlem vond plaats in 1929. Nu, 95 jaar later, op Goede Vrijdag 29 maart a.s., staat de 125e uitvoering door dit koor op het programma. De traditionele COV-uitvoering op Goede Vrijdag is voor veel Haarlemmers een vast element van de periode voor Pasen, maar de COV laat ook een nieuw publiek graag kennismaken met dit monumentale werk, waarvan de boodschap zeker ook in deze tijd belangrijk is.

 

Het koor staat sinds 2016 onder de bezielende leiding van dirigent Piet Hulsbos. De vocale solisten zijn dit jaar: Martha Bosch, sopraan, Helena van Heel, mezzosopraan, Falco van Loon, tenor (evangelist), Jan Willem Baljet, bariton (Christus), Marijn Zwitserlood, bariton (aria’s) en Joost van Velzen, tenor (aria’s). De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Barokensemble Accademia Amsterdam en ook het kinderkoor van de Koorschool St. Bavo verleent zoals gebruikelijk zijn medewerking.

 

De uitvoering op 29 maart a.s. in de Grote Zaal van PHIL Haarlem begint om 19.30 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.philhaarlem.nl

Voor meer informatie over de COV Haarlem: www.covhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK