Nederlands Kamerkoor: HARDKOOR

Na het grensverleggende drieluik PERMANENT DESTRUCTION, vormt Naomi Velissariou samen met het Nederlands Kamerkoor en alumni van NKK NXT (het traineeship voor jonge professionals van het NKK), componist en producer Frank Wienk (Binkbeats) en drummer Jens Bouttery, een nieuwe muzikaal-theatrale formatie: HARDKOOR is een stand-up tragedy concert, een stream of self-consciousness op techno, triphop en koormuziek.  UITMAG.NL interviewde Tido Visser, artistiek directeur van het Nederlands Kamerkoor over deze voorstelling.

 

Kun je wat meer vertellen over HARDKOOR, waar gaat het over, waar verwijst de naam naar?

HARDKOOR is een rave met koor. Headbangen op Hildegard von Bingen. Kan dat? Ja, dat kan. Maar HARDKOOR is veel meer. Het is ook het intieme verhaal van Naomi Velissariou, die vertelt over de geboorte van haar zoon, en de verwachtingen die het moederschap met zich meebrengt. Verwachtingen over hoe je dat moederschap in dient te vullen, over hoe zich dat verhoudt tot, maar vooral ook hóórt te verhouden tot het werkzame leven. Verwachtingen waar je onmogelijk aan kunt voldoen. Ik als man van middelbare leeftijd en vader van een kind en drie bonuskinderen lijk niet tot de eerste doelgroep te behoren, maar ik heb bij de eerste doorloop ontzettend veel momenten van herkenning beleefd. De rillingen liepen me over de rug. Godzijdank doorspekt Naomi het met de nodige – zij het wrange – humor.

 

Hoe is dit concert tot stand gekomen?

Als Nederlands Kamerkoor zijn we altijd op zoek naar samenwerkingen die schuren. Die het publiek op het verkeerde been zetten. Dat is aardig gelukt de afgelopen jaren. Met De Warme Winkel bijvoorbeeld. Mensen vroegen zich af: maar hoe dan? Het prikkelde veel mensen juist om te komen kijken. Ik zag Naomi voor het eerst met haar voorstelling Permanent Destruction. Inmiddels al weer zo’n zes jaar geleden. Ik was totaal verpletterd door de intensiteit waarmee ze haar verhaal vertelde. Maar ook door de vorm. Is dit nou een popconcert, een clubnight of een theatervoorstelling? Ik zag ogenblikkelijk een koor voor me. Toen zijn we gaan praten. Eerst voorzichtig en aftastend. Maar al gauw nam het enthousiasme en de nieuwsgierigheid naar wat zo’n samenwerking zou betekenen de overhand.

 

Wat is de rol van het Nederlands Kamerkoor hierin?

Het koor is misschien wel het contrapunt van deze voorstelling. De menigte tegenover het individu. Het oordeel tegenover de verwachting. Maar het koor is ook medestander, katalysator, en uiteindelijk – niet onbelangrijk in deze voorstelling die gaat over de kerk die moederschap heet – een belangrijk bestanddeel van een ritueel, waarin de snoeiharde beats soms wel lijken op geselingen.

 

Wat maakt HARDKOOR zo bijzonder?

Wie denkt nou in één gedachte-adem aan Naomi Velissariou en het Nederlands Kamerkoor? Maar ook de betrokkenheid van onze alumni van NKK NXT, ons traineeship, vind ik iets om naar uit te kijken. Zij brengen als nieuwe generatie weer een andere energie mee. Terwijl zij weer van de toppers van het Nederlands Kamerkoor kunnen leren waar het in de perfecte samenzang om draait.

 

Wat willen jullie de bezoekers meegeven, wat is het doel van de voorstelling?

Ik kan alleen voor mezelf praten. Ik denk: fuck het systeem. Al die verwachtingen. We willen allemaal steeds meer onszelf kunnen zijn, terwijl het conservatisme de overhand neemt. Dan krijg je dus een maatschappij waarin we elkaar allemaal de maat nemen. Om je daar als single moeder in te bewegen, dat lijkt me een ingewikkelde opdracht.

 

Waar en wanneer is HARDKOOR te zien?

Op 13, 14 en 15 juni in het Holland Festival. En in maart volgend jaar gaan we op clubtour.

 

Welke andere concerten van het Nederlands Kamerkoor kunnen we nog verwachten dit jaar?

Gabberhouse wordt niet ons nieuwe kernrepertoire. Maar het aardige is dat het in een jaar als dit een mooi contrast oplevert. Een topkoor als het onze, dat tot de top van de wereld behoort, kan klanken produceren die bedwelmen. Net zoals een beat kan hypnotiseren, zo kan een topkoor als het onze dat ook. Met klank. Bijvoorbeeld met de Mis van Martin, in november dit jaar. Fenomenale muziek. Of de Canterbury Songs (oktober, red.), waarin we je meenemen naar het Engeland van de zestiende eeuw. Ook zo’n lekkere orenwasser. Gewoon even bijkomen, even ge­nieten. Even verstillen. Dat is voor iedereen weggelegd. En dan ben je bij ons aan het goede adres.

 

HARDKOOR is een coproductie tussen Theater Utrecht en het Nederlands Kamerkoor. 

 

Kijk voor meer informatie over deze en andere voorstellingen en concerten op www.nederlandskamerkoor.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK