Swinging Paris en science-fiction door het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest opent het seizoen met twee knallers! Midden september is de Bolero van Ravel te horen in een concert vol muziek uit ‘swinging Paris’. Twee weken later keert Marc Albrecht, voormalig chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, terug met muziek die bekend is geworden door de film 2001: A Space Odyssey en speelt Daniel Lozakovich het beroemde Vioolconcert van Bruch.

 

Op zaterdag 16 en maandag 18 september in Het Concertgebouw Amsterdam en op zondag 17 september in PHIL Haarlem brengen dirigent Stanislav Kochanovsky en pianist Daniel Ciobanu de roaring twenties van het vooroorlogse Parijs naar de concertzaal met swingende muziek van Gershwin en Ravel. De Roemeense pianist Daniel Ciobanu heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met zijn energieke spel. ‘Een genot van begin tot eind’, aldus de New York Classical Review over zijn debuut in Carnegie Hall.

 

Bolero

Ciobanu soleert in het Pianoconcert in G van Ravel, een werk waarin de componist zich liet inspireren door de jazz waarmee het vooroorlogse Parijs doordrenkt was. Nog meer ‘swinging Paris’ tijdens dit concert met muziek van Gershwin. Hij bezocht in 1928 de Franse hoofdstad en legde zijn indrukken vast in het beroemde An American in Paris. Het concert besluit met de beroemde Bolero van Ravel.

 

2001: A Space Odyssey

Als chef-dirigent heeft Marc Albrecht afscheid genomen van het Nederlands Philharmonisch Orkest, maar als gast blijft hij het orkest trouw. Op zaterdag 30 september en maandag 1 oktober dirigeert hij twee symfonische werken die zijn gebruikt in een van de beste science-fictionfilms aller tijden: 2001: A Space Odyssey. Ligeti’s Atmosphères is een uiterst geconcentreerde verkenning van het fenomeen klankveld; verpletterend zijn de openingsmaten van Also sprach Zarathustra van Richard Strauss met de zonsopgang en het ontwaken van de volmaakte mens.

 

‘Prins van de viool’

Nog jong, maar meer dan veelbelovend is de Zweedse violist Daniel Lozakovich. Toen hij slechts vijftien jaar oud was, kreeg hij als jongste violist ooit een vast contract bij de beroemde platenmaatschappij Deutsche Grammophon. De ‘Prins van de viool’, zoals hij wordt genoemd, speelt het overbekende Vioolconcert nr. 1 van Bruch. ‘De droom van elke virtuoos’, schreef een recensent bij de wereldpremière. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest kan Lozakovich die droom meer dan waar maken.

 

Meer info en kaarten via orkest.nl

 

 

Foto Daniel Lozakovich © Jophan Sandberg

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK