Balletorkest en Philharmonie presenteren Belle en het Beest (8+)

Het Balletorkest, Philharmonie Haarlem en Stichting Hart Haarlem slaan de handen ineen om zoveel mogelijk Haarlemse kinderen in aanraking te brengen met symfonische muziek. De voorloper van Het Balletorkest, Holland Symfonia, maakte reeds spraakmakende muziektheatervoorstellingen voor kinderen in Haarlem zoals de Orkestkeuken, Alice in Wonderland en de Terugkeer van Hans en Grietje (bekroond met vier musical awards). Hetzelfde artistieke team is nu verantwoordelijk voor de muzikale familie- en schoolvoorstelling Belle en het Beest die op zaterdag 26 maart a.s. in première gaat in Philharmonie Haarlem.

 

Ieder kind symfonische muziek laten beleven
Het Balletorkest komt terug naar Haarlem met een geheel eigen versie van het beroemde sprookje Belle en het Beest. Om met vier schoolvoorstellingen zoveel mogelijk kinderen in Haarlem in aanraking te brengen met een live symfonisch orkest is samenwerking gezocht met Stichting Hart Haarlem. Basisschool de Molenwiek, Mgr. Huibersschool, de Bavinckschool en vijftien ander Haarlemse scholen strijken straks neer in de Grote Zaal. Muzieksamensteller Jan Pieter Koch zegt hierover: “kinderen moeten iets beleven en iets meemaken als ze een orkest horen en zien”. Koch wisselt in het sprookje werk van grote componisten als Ligetti en Bartok af met bekende hits. Dit samen met acterende musici, kleurrijke kostuums en het gelaagde decor van Dieuweke van Reij maken van het luisteren en kijken naar symfonische muziek een wervelende ervaring.

 

Het verhaal
Belle (Keja Kwestro) is de lieveling van haar vader en krijgt alle aandacht van de jongens uit het dorp. Haar twee, aan online shoppen verslaafde, roddelende zussen (Kim van Zeben en Rop Verheijen) zijn gek van jaloezie. In het dorp komt een vreemdeling wonen en de wildste verhalen gaan rond. Er ontvouwt zich een adembenemend avontuur, waarin Belle de angst voor het onbekende overwint, een nieuwe wereld ontdekt, belaagd wordt door haar zussen, en uiteindelijk het Beest moet beschermen tegen de volkswoede van het hele dorp.

 

Musici worden acteurs
Belle en het Beest is een humorvol spektakel waarin het orkest een unieke rol heeft en op het toneel staat, samen met een danser en een cast van gerenommeerde acteurs. In een bewerking van Leopold Witte en een regie van Geert Lageveen spelen Keja Kwestro, Bart Rijnink, Kim van Zeben en Rop Verheijen en danser Ilija Surla met en tussen de musici die al dansend en bewegend een bonte collage van hoogtepunten uit de klassieke muziek. Dit sprookje wordt een niet te missen belevenis.

 

Credits
Spel: Keja Kwestro, Bart Rijnink, Kim van Zeben, Rop Verheijen, Ilija Surla, de musici van het Balletorkest | concept en regie: Geert Lageveen  | concept en tekst: Leopold Witte | concept en samenstelling muziek: Jan Pieter Koch | concept en artistieke leiding: Joris Nassenstein | choreografie: Pim Veulings | vormgeving: Dieuweke van Reij | licht: Stefan Dijkman | geluid: Koen Keevel | muzikale leiding: Sander Teepen

 

Wat Belle en het Beest (8+) een muzikale familievoorstelling
Waar Philharmonie Haarlem
Wanneer zaterdag 26 (première) en zondag 27 maart 2022 en op donderdag 24 en vrijdag 25 maart schoolvoorstellingen
Informatie en verkoop www.theater-haarlem.nl/belleenhetbeest

 

Beluister hier de podcast gemaakt tijdens de doorloop in april 2021

 

 

Foto  © Ben van Duin

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK