de Gijsbrecht door Collectief Blauwdruk als hoorspel

Geheel in Amsterdamse traditie start Theater Bellevue ook deze Nieuwjaarsdag graag met Gijsbrecht van Aemstel, een treurspel van Joost van den Vondel. Na Dood Paard in 2021 is dit jaar het jonge Collectief Blauwdruk de studio ingedoken om een radicale bewerking van deze klassieker op te nemen als hoorspel.

De Gijsbrecht, omgedoopt tot Ik hoop op zegen, is geschreven en opgevoerd door acteurs Bram Walter, Romijn Scholten en Tijn Panis. Direct na hun afstuderen aan de toneelschool van Arnhem in 2020 richtten zij het Collectief Blauwdruk op. Inmiddels is familie aangevuld met uitvoerend producent Emma van Zandvoort

Ik hoop op zegen is het eerste deel van hun drieluik van Vondelbewerkingen. Origineel opgevoerd op een drijvend ponton bij het Amsterdamse Bostheater, waar afgelopen seizoen ook hun andere deel de bewerking van Vondels Lucifer in première ging.

 

Over de ‘drijf-in voostelling’ Ik hoop op zegen schreef De Volkskrant (★★★★):

 

“Razendsnel debiteren ze hun geestige teksten, een mengelmoes van (archaïsch/verzonnen) Nederlands, Duits, Engels en straattaal, vaak op rijm. (…) Ze maken een theaterfeestje van de Gijsbreght, dat niet puur licht en lollig is: klimaatverandering, grotestadsproblematiek, nationalisme, het komt aan bod.”

 

Speciaal voor de Bellevue Podcast Voor het Applaus namen zij plaats achter de microfoon in onze studio Melanie om hun hoorspelbewerking op te nemen. Onze technicus Ljiljana stortte zich op de technische productie en afzwaaiend stagiair Duncan Plas coördineerde niet alleen dit mooie project, maar heeft ook nog een extra podcastaflevering opgenomen waarin hij met het collectief in gesprek gaat over hun bewerking en het maken van dit hoorspel. 

Kortom: genoeg theatermateriaal om je lekker in onder te dompelen deze eerste dagen van het nieuwe jaar. Een jaar waarin ze jullie snel weer hopen te zien!

 

Beluister de Gijsbrecht door Blauwdruk

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK