Aftellen naar Floriade Expo 2022 in Almere

Het Floriade-jaar is gestart! Op 4 januari is het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022 en tellen we samen af naar 14 april met een grote aftelklok in het centrum van Almere.

 

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het jaar 2022 wordt een jaar vol spektakel, groene inspiratie en belevenissen in Almere: hét Floriade-jaar.

 

Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwde voeding. Schone energie. Een gezonde leefomgeving. Thema’s die steeds meer mensen bezig houden en proberen toe te passen in hun dagelijkse leven. Thema’s met onontdekte kansen en mogelijkheden. Urgente thema’s als je bedenkt dat in 2050 68% van de wereldbevolking in steden zal leven. Floriade laat een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.
 
Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar op 4 januari is een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld. Hilde van Garderen, locoburgemeester en wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing bij gemeente Almere en Hans Bakker, Algemeen Directeur Floriade Expo 2022 zijn voor de gelegenheid geïnterviewd door pionier groene leefomgeving en televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Hoe kijken ze aan tegen de ontwikkelingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling, honderd dagen voor opening?
 
‘Floriade past bij Almere. We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin. Het thema van Floriade, Growing Green Cities, is een thema van nu. We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven? In de hele wereld wordt daarover nagedacht en dat komt samen bij Floriade. De Expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kan doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit, want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet.’ aldus Hilde van Garderen. Ook het Kunst- en Cultuurprogramma van de Expo en in de stad is iets waar ze trots op is. ‘Het is nog nooit zo groot geweest als op deze Floriade. Veel Almeerse en Flevolandse pareltjes laten zien wat ze in huis hebben. Ik ben enorm trots op mijn stad en popel om al het moois te laten zien aan iedereen in binnen- en buitenland.’
 
Hans Bakker reflecteert op de stand van zaken honderd dagen voor opening: ‘Het Arboretum is opgeleverd. Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar bezoekers straks letterlijk doorheen lopen. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad. De aanleg van de groene stadswijk en de inrichting van de Expo gaan gezamenlijk op, dat maakt dit project nóg interessanter!’ 
 
Floriade is een half jaar open en verwacht twee miljoen bezoekers waarvan 72 procent uit Nederland en 28 procent uit de buurlanden. ‘Voor de sector een bijzonder project, maar ook voor bezoekers. Vooral ook gezinnen beleven een leerzame en gezellige dag uit, lopen van land naar land, genieten van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma, siertuinen, circulaire paviljoens en een belevingskas. De kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, biedt een prachtig uitzicht over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoens. Floriade toont bezoekers dat leven in een groene stad het goede leven is: Het Groene Leven. Floriade is een groen en inspirerend dagje uit.’
 
‘Een belangrijk onderdeel van de Expo is de permanente invulling van de nieuwe groene stadswijk. Zo is Aeres Hogeschool Almere nu al een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. Het Flevolands paviljoen Food Forum is een ontmoetingsplek waar onder andere producenten, studenten en onderzoekers samenwerken aan innovaties voor duurzame voedselvoorziening van de toekomst. Flores, eyecatcher tijdens de Expo, vervult diverse commerciële functies en wordt na de Expo omgebouwd tot woontoren.’
 
Aftelklok in Almere Centrum
De aftelklok staat op de Esplanade en kijkt uit over het Weerwater richting het Floriade-terrein. Deze grote kunstinstallatie is een concept van kunstproducent Mothership, die iedereen de waarde van kunst wil laten ervaren door bijzondere belevingen. Het is de missie van oprichter Jeroen Everaert om kunst een vanzelfsprekend onderdeel te maken van de openbare ruimte en kunst te laten ontstaan uit en opnieuw te verankeren in het DNA van de omgeving. Vanaf 4 januari telt de Floriade-klok samen met de bewoners en ondernemers 100 dagen af en bruist Almere van de activiteiten.
Deelnemen kan door een van de 100 dagen te claimen via almerecentrum.nl.
 
Hans Bakker: ‘We willen graag samen met de stad Almere 100 dagen aftellen tot de opening van Floriade op 14 april. Inwoners, verenigingen en organisaties worden opgeroepen hún dag te claimen om deze klok op eigen ludieke wijze handmatig te verzetten en zo deel uit te maken van het 100 dagen aftelfeest. Zij kunnen hun ervaringen, dromen, hoop, nieuws of andere verhalen die gekoppeld zijn aan het getal van die dag, delen’.
 
 

Foto © Maarten Feenstra

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK