Een indringende komedie: Laagland

Het was een van de favorieten van het publiek aan het einde van afgelopen seizoen: Laagland van Het Nationale Theater. Vanaf oktober is deze ambitieuze politieke satire te zien in heel het land.

 

In scherpe dialogen vol humor en menselijk leed zien we het verhaal van twee groepen met tegengestelde belangen lijnrecht tegenover elkaar staan. Hugo, een geweldige rol van Joris Smit, is een succesvolle tech-ondernemer die duurzame waterwoningen in de recreatieplas van het dorpje Langwetering wil plaatsen. De lokale bewoners, onder leiding van flexwerkende elektromonteur Ferry, meesterlijk gespeeld door Mark Rietman, moeten echter niets hebben van de goede bedoelingen van Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. 

Regisseur Eric de Vroedt: “Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt.”

De tekst is geschreven door Nathan Vecht, o.a. bekend van televisieserie Het jaar van Fortuyn. De Vroedt: “Als er een toneelschrijver is die grote maatschappelijke thema’s kan verbinden met typisch Hollands gedoe, is het Nathan Vecht wel. Met mededogen en vooral veel humor toont hij de crisis waar we als samenleving middenin zitten.”

 

Laagland is o.a. te zien op 15 en 16 oktober in Amsterdam en 20 en 21 oktober in Haarlem.

 

Speellijst en tickets: hnt.nl/laagland

 

Foto © Anne Claire de Breij

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK