foto-expositie Haarlemse artiesten in Stadsschouwburg

Fjodor Buis legde zestien bekende acteurs en artiesten uit Haarlem en omstreken vast op de gevoelige plaat. Onder anderen Hans Klok, Pim Muda, Anniek Pheiffer en Hadewych Minis zijn op theatrale wijze gefotografeerd op het toneel van de Stadsschouwburg. Buis vond in de Stadsschouwburg de ideale partner om zijn foto’s tentoon te stellen. De plek waar al deze artiesten al wel eens op het podium hebben gestaan en soms zelfs hun carrière als artiest zijn begonnen. Een van de gefotografeerde artiesten, Wigbolt Kruijver van Toneelgroep Het Volk opende de expositie.

 

Fjodor Buis is een portret- en reportagefotograaf die vooral op locatie sterke beelden op foto weet vast te leggen. Maar ook in zijn studio in Haarlem werkt hij originele concepten uit voor bijvoorbeeld portretseries of affiches. Om zich te blijven ontwikkelen, maakt hij regelmatig geïnspireerde themareportages. In zijn woonplaats was bijvoorbeeld de expo ‘Hals meets Vinci’ een zomer lang in buitenframes in de Schagchelstraat te zien: 15 duo-portretten van Haarlemmers en inwoners van Vinci n.a.v. Haarlem Cultuur 2018. In de  zomer van 2020 maakte hij samen met illustrator Thé Tjong-Khing de expositie ‘Khing en Fjodor’ in Galerie Kruisweg. In de Vishal was in 2020 de expositie Artwear met 24 portretten van Haarlemse kunstenaars.

Twee jaar geleden stapte Buis op algemeen directeur van de Stadsschouwburg, Edwin van Balken, af met het idee voor een tentoonstelling met bekende artiesten, cabaretiers en acteurs die geworteld zijn in Haarlem en omstreken. Zijn wens was “een portrettengalerij geïnspireerd op die van weleer”. Dankzij verschillende sponsoren en subsidies is deze wens nu uitgekomen. De foto’s zijn in de Jan Krol Foyer op de tweede etage te zien voor bezoekers van de Stadsschouwburg.

“Ik ben vereerd dat zoveel Haarlemse theatermakers bereid waren om mee te doen aan deze unieke en bijzondere fotoserie. Hiermee krijgt een avondje uit in de Stadsschouwburg nog meer kleur!”, aldus algemeen directeur Edwin van Balken.

 

Wat Foto-expositie “Theaterportretten” van Fjodor Buis
Waar Stadsschouwburg | Wilsonsplein 23 | Haarlem 
Wanneer vanaf 22 september 2023
Informatie www.fjodor.nl

 

Foto © Peterv an Heun

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK