INTRODANS PRESENTEERT EIGENTIJDSE VERSIE VAN CARMEN

Een groots bezette dansproductie voor de hele familie: met de moderne versie van het ballet Carmen start Intro­dans met een nieuwe traditie.

 

De aankomende jaren presenteert het Arnhemse gezelschap rond de feestdagen een klassieker in een modern jasje. Carmen.maquia van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano is wereldwijd een groot succes en nu voor het eerst in Nederland te zien in de versie van Introdans. Het stuk wordt gedanst door het complete ensemble van meer dan twintig dansers en reist van 10 december 2022 tot en met 17 februari 2023 langs de Nederlandse theaters. 

Deze gepassioneerde familievoorstelling vormt een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble. Het is een eigentijdse dansversie van de wereldberoemde publiekstrekker over de temperamentvolle Carmen, die zich door niets of niemand wil laten binden. Ramírez Sansano (o.a. ex-danser NDT) koos Picasso’s werk als inspiratiebron, met zwart-witte decors, kostuums en muziek van Georges Bizet.

 

Passie en emotie

De zachtaardige soldaat Don José valt als een blok voor de vurige Carmen, maar zij wil zich niet binden aan één man. “Bij Carmen spat de passie en emotie van het toneel. Mijn doel is om oude verhalen zoals deze op een vernieuwde manier te vertellen. Met aansprekende decors en veel dansers creëren we een totaalbeleving die jong én oud meeneemt in de magie van dans”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans. 

Gustavo Ramírez Sansano noemt zijn versie van Carmen net iets anders, namelijk Carmen.maquia. “Deze titel heb ik afgeleid van ‘tauromaquia’, dat Spaans is voor ‘de kunst van het stierenvechten’. Pablo Picasso vergeleek Carmen vaak met een ontembare stier, dus ik verwijderde ‘tauro’ en voegde ‘Carmen’ toe. Carmen de ontembare!”

 

Interactief foyerprogramma – Carmen Experium

Om een totaalbeleving te bieden aan bezoekers kan men voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze het Carmen Experium bezoeken in de theaterfoyer. Een experience voor jong en oud waarin je met alle zintuigen de voorstelling Carmen kan ervaren: horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Je hoort muziek, kan een dansje instuderen, de kostuums voelen, de smaak van Carmen proeven en nog veel meer.

 

Introdans is er voor iedereen

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties voor zowel een volwassen als een jong publiek. Introdans beweegt je!

 

Vrijdag 13 januari om 19.30 uur 

Stadsschouwburg Haarlem

Kaarten: www.theater-haarlem.nl

www.introdans.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK