OPERETTE DE DAPPERE SOLDAAT

Regisseur Steef de Jong regisseert bij Toneelschuur Producties De Dappere Soldaat, gebaseerd op de operette Der tapfere Soldat uit 1908 van Oscar Straus, met rollen voor o.a. Malou Gorter en Rop Verheijen. De voorstelling gaat in première op donderdag 16 maart a.s. in de Schuur in Haarlem. Hierna gaat de voorstelling tot en met 29 april 2023 op tournee door Nederland. In enkele steden wordt de voorstelling toegankelijk gemaakt voor doof en slechthorend publiek.

 

Over De Dappere Soldaat
Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn? In deze komische operette combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt De Jong tot de kern van De Dappere Soldaat: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Regisseur Steef de Jong: “Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte in de enorme partij operette-elpees die ik ooit heb opgekocht, werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Centraal staat de vraag: ’Wat is dapper zijn?’. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld, maar daardoor niet minder betekenisvol. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Hoe speel je orkestmuziek met maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje? Hoe speel je als één persoon een groep soldaten? Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze, in combinatie met de verbeelding van het publiek, een wereld creëren?”

 

Over Steef de Jong

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor het genre operette. Zijn voorstellingen ‘ontvouwen’ zich letterlijk als levensgrote kartonnen pop-upboeken voor de ogen van het publiek. Steef studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts. In 2014 richtte hij de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig, Strauss-vogel, De Modern Art Revue (i.s.m. Alex Klaasen), Orfeo, een drama van karton, Sisi Boy en Bloemenduel. Voor Ludwig ontving hij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en won hij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs. In 2019 regisseerde Steef samen met Minke Kruyver de jaarlijkse jongerenvoorstelling van Toneelschuur Producties, Starring# 22: Naxos. Zijn eerste Toneelschuur productie Eine Nacht in Venedig stond in de zomer van 2021 in de Schuur Haarlem en Openluchttheater Caprera. Afgelopen jaar coproduceerde hij Operettaland bij de Nationale Opera en Ballet.

 

Toegankelijk voor doof en slechthorend publiek

De Dappere Soldaat wordt in drie steden toegankelijk gemaakt voor doof en slechthorend publiek door middel van een Nederlandse gebarentolk en boventiteling: 18 maart in de Schuur in Haarlem, 30 maart in TAQA Theater De Vest in Alkmaar en 21 april in Theater aan het Spui in Den Haag.

 

Kaarten en meer informatie schuur.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK