Feestconcert jubilerend Haarlems Symfonisch Blaasorkest in Philharmonie

Het Haarlems Symfonisch Blaasorkest viert dit jaar het 70-jarig bestaan en maakt er een Haarlems feest van. Op zondagmiddag 12 februari aanvang 14.00 uur is het Hasbo te horen in de grote zaal van de Philharmonie, samen met andere Haarlemse muziekmakers: het Haarlems Gemengd Koor, onder leiding van Ago Verdonschot, en het Ampzing Genootschap.  Dat laatste jubileert ook, en bestaat dit jaar een kwart eeuw.

 

Het feestconcert omvat aanstekelijke werken als het Trinklied uit La Traviata en de Ouverture uit Forza del Destino, beide van Giuseppe Verdi, het ABN-lied, en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder, van Ramses Shaffy . Maar ook meer gedragen werk, zoals het ‘Nonnenkoor’ uit de opera Casanova, van Johann Strauss jr, en O Signore dal tetto natio, uit de opera I Lombardi, van Giuseppe Verdi. Speciaal voor dit jubileum componeerde Hasbo-dirigent Misha Sporck een fraai stuk voor blaasorkest, getiteld Poème Lyrique. Dit stuk gaat op het concert in wereldpremière.

 

Uitgesteld jubileum
Het jubileumconcert had eigenlijk in 2022 moeten plaatsvinden, maar door de onzekere coronamaanden werd besloten het uit te stellen. Het orkest is dus in 1952 gestart, overigens onder de naam ‘Harmonie Orkest Haarlem’. Onder leiding van Simon Butter is het orkest in de jaren zeventig meer de klassieke kant op gegaan, met bewerkingen voor symfonisch blaasorkest. Om het ‘meer klassiek’ en ‘minder hoempa’ te onderstrepen werd de naam in 2002 gewijzigd in Haarlems Symfonisch Blaasorkest. De hele, bewogen, geschiedenis van het orkest is te lezen op de website, hasbo.nl.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK