Toscanini Beste Italiaanse Restaurant van Nederland

Elf toprestaurants in Nederland zijn zojuist onderscheiden met een prestigieuze Restaurant Award, de enige prijs die volledig wordt toegekend vanuit het vak. Het is voor de zevende keer dat de Restaurant Awards, onderverdeeld in twaalf categorieën, zijn uitgereikt. Voor de tweede keer op rij en de vierde keer in zeven jaar weet Toscanini de titel ‘Beste Italiaanse Restaurant van Nederland’ binnen te slepen.

 

De titel ‘Beste Italiaanse Restaurant van Nederland’ blijft ook dit jaar in de hoofdstad. Toscanini won in 2017 voor het eerst de prestigieuze bekroning en nam de beker over van concullega Mario Uva uit Wijdewormer. In 2019 moest chef-kok Leonardo Pacenti van Toscanini de eer een jaar over laten aan, wederom, Mario Uva. Het geheime ingrediënt van Toscanini is volgens souschef Fabrizio de liefde: “We always put a love of love in the pasta and everything in Toscanini.”

 

Meest gerenommeerde vakjury van Nederland

De Restaurant Awards zijn felbegeerde titels omdat het louter vakprijzen zijn. Niet het publiek, niet de culinaire pers maar de vijfhonderd beste chefs, geselecteerd aan de hand van de prominente gidsen Le Guide Rouge van Michelin, Gault&Millau en Lekker, bepalen afzonderlijk van elkaar per categorie welke collega’s heer en meester zijn. De chefs zijn volledig vrij in hun keuze. Zij geven per categorie aan welke restaurant zij het beste vinden en zij zijn daarbij niet gebonden aan een beperkte lijst. De eerdere nominaties zijn een top 5 van restaurants op welke het vaakst een stem is uitgebracht. Door de verplichte horecasluiting tijdens de coronapandemie was er in 2021 geen verkiezing.

 

De Librije blijft aan de top

Driesterrenrestaurant De Librije gaat al sinds 2015 aan de leiding in de overkoepelende categorie ‘Beste Restaurant van Nederland’. Ook dit jaar wist het Zwolse restaurant de titel te verdedigen. De overige nominaties, die voor ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’, wisten Jonnie en Thérèse Boer niet te verzilveren.

 

De Nieuwe Winkel tweemaal in de prijzen

Maar liefst vijfhonderd chefs, en daarmee de kenners, kozen in meerderheid voor Brut 172 in Reijmerstok als ‘Meest Romantische Restaurant van Nederland’ en De Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen als ‘Beste Vis Restaurant van Nederland’. De Nieuwe Winkel in Nijmegen verdient een aparte vermelding. Dit sterrenrestaurant gaat als enige met twee titels aan de haal: ‘Beste Biologische Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’.

 

Rotterdam en Brabant aan kop in vaderlandse gastronomie

Opvallend is dat in 2022 de meeste winnaars uit Rotterdam en Brabant afkomstig zijn. In Rotterdam zijn het tweesterrenrestaurant Fred (met Sven van Leeuwen, tegenwoordig bijgestaan door Dimara Winters, tot ‘Beste Fromager van Nederland’), CEO Baas van het Vlees op Katendrecht (‘Beste Vlees Restaurant van Nederland’) en IDRW van Marcel van Zomeren (Beste Prijs/kwaliteit Restaurant van Nederland) die het hoogst scoorden. De toekenning van een Restaurant Award aan Brut172 is er bovendien eentje met een Rotterdams tintje: patron cuisinier Hans van Wolde is een geboren Rotterdammer. Dat Fred excelleert met zijn kazen, is met een vijfde award op rij klip en klaar. CEO Baas van het Vlees van Mario Ridder, voor de derde keer awardhouder, wisselde in het verleden stuivertje met The Roast Room in Amsterdam dat begin 2021 zijn deuren heeft gesloten.

 

Vrijwel unaniem kwam Pikaar, geleid door Cas Pikaar, in Hilvarenbeek als ‘Beste Nieuwkomer van Nederland’ uit de bus. Restaurant O&O in Sint Willebrord werd door de vakbroeders aangewezen als ‘Beste Aziatische Restaurant van Nederland’ en Zarzo in Eindhoven als ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’. Eigenaar Adrian Zarzo mag deze prijs alweer voor de derde keer in ontvangst nemen. Tijdens de vorige verkiezing stond hij tweemaal op het hoogste podium. De plek voor het restaurant met de beste prijs-kwaliteitsverhouding moet hij ditmaal afstaan aan IDRW, het restaurant dat in 2022 voor de eerste keer is onderscheiden met een Restaurant Award.

 

De winnaars van de Restaurant Awards 2022 op een rij:

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland: Toscanini in Amsterdam

Beste Restaurant van Nederland: De Librije (3 Michelinsterren) in Zwolle

Beste Fromager van Nederland: Fred (2 Michelinsterren) in Rotterdam

Beste Aziatische Restaurant van Nederland: O&O (1 Michelinster) in Sint Willebrord

Beste Nieuwkomer van Nederland: Pikaar in Hilvarenbeek

Beste Biologische Restaurant van Nederland: De Nieuwe Winkel (1 Michelinster) in Nijmegen
Beste Groente Restaurant van Nederland: De Nieuwe Winkel (1 Michelinster) in Nijmegen

Beste Wijn Restaurant van Nederland: Zarzo (1 Michelinster) in Eindhoven

Beste Vis Restaurant van Nederland: De Kromme Watergang (2 Michelinsterren) in Hoofdplaat
Beste Vlees Restaurant van Nederland: CEO Baas van het Vlees in Rotterdam
Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant van Nederland: IDRW in Rotterdam

Meest Romantische Restaurant van Nederland: Brut172 (2 Michelinsterren) in Reijmerstok

 

 

Nieuwsgierig naar alle winnaars en hun reactie op de uitreiking van de Awards? Ze zijn allemaal terug te vinden op www.restaurantawards.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK