Wijnkoperij Okhuysen een begrip in Haarlem

Elke goed geïnformeerde wijnliefhebber kent Wijnkoperij Okhuysen, een begrip in Haarlem. Al ruim 155 jaar staat Okhuysen garant voor duurzame kwaliteitswijnen vanuit de hele wereld. Bij de selectie wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat het team drijft. UITMAG.NL sprak met winkelmanager Menno Wigmore.

 

Heeft jullie wijnwinkel altijd in de Gierstraat gezeten?

Nee, maar dat weten we nog niet zo lang. Lange tijd werd er namelijk van uit gegaan dat Wijnkoperij Okhuysen in 1867 werd opgericht en dat het sinds de oprichting in de Gierstraat heeft gezeten. Enkele jaren geleden werd echter in de archieven ontdekt dat de heer F. Okhuysen in 1862 al een wijnhandel had op de Bakenessergracht in Haarlem. Het was J.A. Okhuysen die de zaak in 1867 naar de huidige locatie in de Gierstraat verhuisde. Op onze gevel is nog steeds de steen met dit jaartal en een druiventros te zien.

 

Welke markt bedienen jullie? Alleen particulier of ook zakelijk?

De meeste mensen kennen ons waarschijnlijk van onze winkel in de Gierstraat, maar we hebben ook nog een locatie in de Waarderpolder, waar ons kantoor en magazijn zit. Van hieruit versturen we wijnen naar heel Nederland, zowel naar particuliere wijnliefhebbers als naar restaurants. Ook verzorgen we in deze tijd van het jaar veel relatiegeschenken op maat voor de zakelijke markt. Een mooie houten kist met bijzondere wijnen, daar maak je je werknemers blij mee toch?

 

Wat is jullie meest bijzondere wijn in het assortiment?

Die vraag is natuurlijk onmogelijk om te beantwoorden. Al onze domeinen en wijnmakers zijn ons even lief. Met sommigen werken we al decennia samen, dat gaat dan over meerdere generaties. Het leuke is dat Louis Kat, de vader van de huidige eigenaar Xavier Kat, heel veel wijnhuizen die nu ‘booming’ zijn, heeft ontdekt toen niemand er nog van gehoord had en ze naar Nederland heeft gehaald. Daar hebben we dus al jarenlang hele warme contacten mee en daardoor kunnen wij die wijnen als enige in Nederland aanbieden. En vooruit, als we dan toch een wijn moeten noemen waar we heel trots op zijn, dan is dat de Gamay Touraine van Domaine Jacky Marteau. Ook zo’n huis waar we al heel lang mee samenwerken. Een paar weken geleden kreeg deze wijn vanuit het niets 95 punten van het prestigieuze wijnblad Decanter. Dat is een puntenaantal dat eigenlijk alleen is voorbehouden aan de grote, dure wijnen van deze wereld. Een fantastische waardering dus, helemaal als je bedenkt dat dit gaat om een wijn van krap een tientje!

 

Organiseren jullie ook wijnproeverijen of cursussen?

Jazeker, dat vinden we heel belangrijk en het is natuurlijk ook nog eens heel leuk om te doen. Wij geloven erin dat hoe meer kennis en proefervaring je opdoet, des te meer je gaat genieten van wijn. We organiseren daarom wekelijks proeverijen en cursussen bij ons in de Gierstraat, sinds kort ook in het Engels. Je zit dan in de sfeervolle kelders onder de winkel, midden tussen de prachtige wijnen die daar liggen te rijpen. Echt een belevenis! Je kunt bij ons gaan voor je Wijnvignet (SDEN 1), Wijnoorkonde (SDEN2), Wijnbrevet (SDEN 3) of een stoomcursus volgen. Ook organiseren we geregeld wijn-spijsavonden, waarbij je leert welke wijn goed gaat bij wat voor soort gerechten. Onze cursussen en proeverijen worden gegeven door Milton Verseput en Max Funcke, twee van onze wijnadviseurs bij wie het enthousiasme en de liefde voor wijn er vanaf spatten!

 

Heb je nog tips of adviezen voor onze lezers?

Voor extra wijninspiratie verwijs ik graag nog naar ons eigen magazine Vinée Vineuse. In dit wijnblad vind je wijn-spijstips, interviews met wijnmakers en sommeliers en natuurlijk heel veel mooie wijnaanbiedingen . En het leukste is: je kunt het magazine helemaal gratis aanvragen via okhuysen.nl/vinee en dan krijg je hem gewoon thuis gestuurd.

Een andere tip die ik mee wil geven, is dat we twee keer per jaar (in het voor- en najaar) een grote gratis overzichtsproeverij organiseren, waarbij we vaak zo’n 200 wijnen open hebben staan om te proeven. We merken dat heel veel mensen het fijn vinden om een wijn eerst te proeven, voordat ze hem kopen. Het heet dan ook Proeven tussen de Stellingen. Het is een evenement dat elk jaar populairder wordt en waarbij de – gratis – tickets vaak al binnen een week zijn ‘uitverkocht’.

 

GIERSTRAAT 34 HAARLEM – WWW.OKHUYSEN.NL

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK